Haminan talousalueen uutislehti

Se maailman tärkein turha asia

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani toivoo olympialaisten elävän, muttei kuolemakaan ole hänen mielestään kaukaa haettu skenaario.

Suomen Urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani toivoo olympialaisten elävän, muttei kuolemakaan ole hänen mielestään kaukaa haettu skenaario. Olympialiikkeen suurin uhka tulee Itanin mukaan sisältä päin.

Olympia-aatteen omistaa kansainvälinen olympiakomitea, jonka uskottavuus on Itanin mukaan käytännössä hyvin heikoissa kantimissa.

”Me kuluttajat määrittelemme identiteettiämme omilla kulutusvalinnoillamme. On vain ajan kysymys, milloin rahoittajat alkavat karttaa kansainvälistä olympialiikettä ja kansainvälistä olympiakomiteaa. Se on sen tien loppu”, sanoi Itani Radio Suomen Urheiluhullut-lähetyksessä.

Päälle painaa myös koronapandemia, joka uhkaa Tokion 2021 olympiakisoja, mutta samalla myös talven 2022 talvikisoja.

”Jos ensi kesänä ei ole Tokion kesäolympialaisia, tuskin puoli vuotta myöhemmin on myöskään Pekingissä talviolympialaisia. Kuusi-kahdeksan vuotta tässä hektisessä huomiotaloudessa ilman olympialaisia, kyllä ihmiset alkavat miettiä, tarvitaanko olympialaisia”, pohti Itani.

Mihin tarvitaan huippu-urheilua? On sanottu, että urheilu on maailman tärkein turha asia ja onko huippu-urheilu sitten turhista turhin?

Huippu-urheilun kuplassa elävät puolustavat huippu-urheilun panostuksia huippujen kannustavuudella, mutta lopulta mitkään kansainväliset tutkimukset eivät osoita, että huippu-urheilu lisäisi harrastajia.

Joitakin lajikohtaisia piikkejä voi nousta, mutta huippu-urheilu kannustaa liikkumaan lopulta vain niitä lapsia, jotka ovat jo muutenkin liikunnallisia.

Huippu-urheilun tarpeellisuutta voidaan verrata mihin hyvänsä elämänaloihin, jolla ei ole suoranaista vaikutusta hengissä pysymiseen ja elämän jatkumiseen. Mihin esimerkiksi teatteria, elokuvaa, konserttia, taidenäyttelyä, kirjallisuutta tai matkailua tarvitaan?

Sirkushuvejakin tarvitaan. Urheilukatsomot yhdistävät kansaa, urheilu tarjoaa useimpien seurueiden viihteeksi aiheita, joista voi vaaratta olla vahvasti myös omaa mieltä.

Olisiko Suomi parempia maa, jos panostaisimme terveysliikunnan puitteisiin, terveempään kansaan ja seesteiseen, pitkään elämään!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus