<div dir="auto">Koululaiva Katariinan maalasi kesällä 2019 Kotkassa Vlada Zarkova-Sviridova.</div><div dir="auto"> </div><div dir="auto"> </div><div dir="auto"> </div>

Ryhmä venäläisiä taiteilijoita on ripustanut Haminan kirjastogalleriaan yhteisnäyttelyn, jonka nimi on Kesäisiä muistoja Kotkasta ja Haminasta. Taitelijoita ovat Ksenya Drosd, Vlada Zarkova, Svetlana Arsyta ja Olga Volkova.

– Kansainvälisen taidenäyttelyn teokset on maalattu Haminan ja Kotkan maisemista harvinaisella ulkoilmamaalaustekniikalla. Katsojalle ne tuovat hyvää mieltä synkkien syyspäivien keskellä. Taidenäyttelyn ekspressiiviset ja värikkäät maalaukset tuovat ilmi katsojalle, miltä meille tutut maisemat näyttäytyvät vieraan silmin, selvittää näyttelyn kuraattori FT Olga Sipola.

Näyttelyn taiteilijoilla on yhteinen tausta. He ovat valmistuneet eri vuosina samalta laitokselta Repinin instituutista, joka sijaitsee Pietarissa. Taiteilijoiden ystävyys on kestänyt vuosia, vaikka he ovat asuneet eri maissa Suomessa, Virossa ja Venäjällä.

Vlada Zarkova on ikonimaalari, joka työskentelee lasten kuvataideopettajana Tallinnassa. Ksenya Drosd ja Svetlana Arsyta asuvat Volgan varrella Jaroslavlissa, Keski-Venäjällä. Ksenya Drosd työskentelee konservaattorina taidemuseossa.

– Svetlana Arsyta on intohimoinen maisemamaalari ja innokas ulkoilmamaalari. Hän osallistuu aktiivisesti oman kaupungin näyttelyelämään, avaa kuraattoori, kotkalainen Olga Sipola, joka on taidetutkija.

Taideprojekti alkoi jo kesällä vuonna 2018, kun taiteilijat viettivät kaksi viikkoa Haminassa maalaten maisemia. Ryhmä toteutti menestyksekkäästi Kesäinen Hamina -näyttelyn, joka kuului Hamina Tattoo -festivaaliin. Paikalliset merimaisemat ja nähtävyydet, meri ja satama, sekä valot ja värit herättivät maalareiden ihastusta. He alkoivat suunnitella uutta matkaa kohti Kotkaa maalaamaan tauluja kesällä 2019. Suunnitelma toteutui ja kesän 2019 maalausten teema on Kotka ja sen ympäristö.

– Kotkan maisemat sisältävät omaperäisiä piirteitä. Maalausten kohteita olivat merikaupungin kesä, kukkivat puistot, aurinkoiset merenrannat, sinivalkoinen satama ja vihreä lähisaaristo.

Kotkaan saavuttuaan taiteilijat maalasivat nopealla tahdilla tuottaen viikon aikana näyttelyn maalaukset käyttäen ulkoilmamaalaustapaa (ransk. en plein air = ulkoilmassa).

– Ranskalaisen tavan mukaan taulua maalataan alusta loppuun ulkona. Spontaaninen maalausote näkyy maalin paksussa tahnamaisessa luonteessa. Ulkoilmamaalausta tavataan harvoin nykyisissä taidenäyttelyissä, koska useimmat suomalaiset taiteilijat pitävät parempana maalata teoksia ateljeessa, sanoo Olga Sipola.

Kirjastogallerian näyttelyyn voi tutustua 28.11. saakka.

  • Slider image
  • Slider image
<p>Tervasaaren miljöötä ikuisti kesällä 2018 taiteilija Ksenia Drosd.</p>
  • Slider image
  • Slider image