Kaavailtu uusi lumenkaatopaikka sijoittuu Lelun risteyksen läheisyyteen Vaalimaantien varteen.

Haminan kaupungin aluepalvelut suunnittelee uuden lumenkaatopaikan perustamista Lelun risteyksen läheisyyteen. Lumenkaatopaikasta on laadittu suunnitelma ja toimenpidehakemus on jätetty rakennusvalvontaan.

– Hanke on tarkoitus toteuttaa kahdessa vaiheessa, joista ensimmäisessä vaiheessa tehdään Vaalimaantien viereinen alue ja tarvittaessa aluetta laajennetaan Leluntien puoleiselle osalle.

Tavoitteena on, että tulevan talven lumia päästään ajamaan uudelle alueelle, sanoo Haminan kaupungininsinööri Ari Lonka.

Viime talvena Haminassa ei ollut lumiongelmia, mutta edellinen talvi 2019 oli jopa historiallisen luminen.

– Ajoimme 2019 talvella Meltin lumenkaatopaikalle noin 10 000 kuormaa tavaraa ja kun Meltti täyttyi, Tervasaareenkin riitti vielä noin 5 000 kuormaa, kertoo lumirallia organisoinut Haminan tiemestari Esa Kelkka.

Tässä vaiheessa alkavaa talvea kukaan ei voi edes ennustaa lumen määrää.

– Ilmatieteilijöiden ennusteen mukaan sää täällä etelärannikolla lämpenee lisäten sateita, mutta sateet tulevat joko vetenä tai lumena. Jos lunta tulee runsaasti, meidän vain pitää hallita tilanne. Meltti on edelleen vaihtoehto, mutta Tervasaarelle lunta ei enää ajeta, sanoo Kelkka.

Uuden lumenkaatopaikan perustaminen on vielä hakuvaiheessa:

– Lupahakemuksen olemme lähettäneen rakennusvalvontaan. Jos lumenkaatopaikan perustaminen edellyttää toimenpidelupaa, sitten haemme luvan ja vasta senjälkeen pääsemme rakentamaan aluetta, sanoo kaupungininsinööri Lonka.

– Sulamisvesille on suunniteltu allasaluetta, jota on tarpeen mukaan mahdollista vielä laajentaakin.