Haminan talousalueen uutislehti

Uskomaton näytelmä – vakaus voitti

USA:n presidentinvaaleista tuli uskomaton näytelmä. Vaikka tulos on jo selvä, viimeistä näytöstä ei ole vielä nähty. Joe Biden sai yli 4 miljoonaa ääntä enemmän kuin Donald Trump ja valinnan tekevistä valitsijamiehistä selkeän enemmistön.

USA:n presidentinvaaleista tuli uskomaton näytelmä. Vaikka tulos on jo selvä, viimeistä näytöstä ei ole vielä nähty. Joe Biden sai yli 4 miljoonaa ääntä enemmän kuin Donald Trump ja valinnan tekevistä valitsijamiehistä selkeän enemmistön. Trump on kuitenkin tehnyt tutkintapyyntöjä vaalien laillisuudesta muutamissa vaa´ankieliosavaltioissa. Hän puhuu petoksista, äänten varastamisesta ja vaalivirkailijoiden vilpillisyydestä esittämättä kuitenkaan konkreettisia näyttöjä. Vaalituloksen virallinen vahvistaminen viivästyy, mutta tulos ei muutu.

USA on ylivertainen mahtimaa maailmassa haluamme tai emme. Siksi sillä, joka isännöi tai emännöi Valkoista taloa, on poikkeuksellisen suuri merkitys. Vuoden 2020 vaalit ovatkin herättäneet suurta mielenkiintoa USA:n lisäksi myös ympäri maailman.

78-vuotias Joe Biden on vanhin henkilö, joka on koskaan valittu USA:n presidentiksi. Hän on koko aikuisikänsä ollut mukana politiikassa. Tämä oli hänen kolmas yrityksensä presidentiksi. Biden toimi Barack Obaman varapresidenttinä kahdeksan vuoden ajan. Häntä pidetään keskilinjan kulkijana ja yhteistyöhakuisena. Nämä piirteet tulivat hyvin esille hänen voittopuheessaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa. Hän korosti haluavansa yhdistää jakautuneen kansakunnan ja tuovansa Yhdysvallat takaisin kansainvälisten yhteisöjen pöytiin.

Hän ilmoitti myös, että USA asettuu jälleen Pariisin ilmastosopimuksen taakse. Nämä ovat erityisen tärkeitä viestejä pienten maiden, kuten Suomen, kannalta. USA:n politiikassa tapahtuu siis suuri muutos, sillä Trump keskeytti USA:n rahoituksen mm. Maailman Terveysjärjestö WHO:lle, veti maan pois Maailman kauppajärjestö WTO:sta ja irrotti Yhdysvallat myös Pariisin ilmastosopimuksesta. Paluu sääntö- ja sopimuspohjaiseen kansainväliseen toimintaan lisää vakautta ja luottamusta kaikilla tasoilla, kun Trumpin toiminta oli usein yllätyksellistä ja ennakoimatonta.

Kamala Harris on varapresidenttinä historian ensimmäinen nainen ja vieläpä ensimmäinen värillinen nainen. Hän on todellinen lasikaton murtaja ja tulee olemaan edeltäjiinsä verrattuna huomattavasti aktiivisempi varapresidentti. Harris täydentää hyvällä tavalla iäkkään ja kokeneen presidentin aisaparina Yhdysvaltojen esiintymistä ja toimintaa niin kansallisilla kuin kansainvälisilläkin foorumeilla.

Joe Biden tuntee Suomen paremmin kuin moni muu yhdysvaltalainen poliitikko ja aiempi presidentti. Hän on vieraillut Suomessa ja tavannut myös maan ylintä johtoa presidenteistä alkaen. Hänen arvomaailmansa tuntuu hyvin samansuuntaiselta, mihin me Suomessakin nojaamme. Joe Bidenin voitto on mielestäni Euroopan ja USA:n sekä myös Suomen ja USA:n yhteistyön kehittymiselle hyvä asia.

Valitettavasti Donald Trump päätti tärvätä oman kautensa viimeiset hetket kyseenalaistamalla kaikin keinoin vaalituloksen laillisuuden. Hän on huono häviäjä. Se on sääli, sillä näin hän vie pohjaa pois myös monelta hyvältä asialta, joita hänen kaudellaan ja toimestaan on saavutettu, kuten toiminta Lähi-Idän vuosikymmeniä jatkuneen kriisin rauhoittamiseksi.

USA:ssa alkaa aidosti uusi aika. Uudella presidentillä ja varapresidentillä on kuitenkin edessään valtavat haasteet koota kansakunta ja luoda edellytykset talouden kasvulle. Hallitsemattomasti leviävä korona ei tilannetta yhtään helpota.

Bidenilla on pitkä kokemus ja kyky tehdä yhteistyötä myös republikaanien kanssa. Hänellä on halu kuunnella kaikkia kansalaisia ja mielipiteitä ja siksi hänellä on myös eriomaiset edellytykset selviytyä työssään.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide