Haminan talousalueen uutislehti

Pullamummon henki elää yhä

Kadettikoulunkadun varrella sijaitsevan Varvara-patsaan paljastustilaisuus pidettiin 16.9.1972. Varvaraa kukittamassa patsashankkeen alullepanija, lääkintöneuvos Wille Waris.

Monille haminalaisille tuttu hahmo Varvara Schantin syntyi 150 vuotta sitten Venäjällä. Haminassa hänet tunnetaan edelleen sotilaiden hyväntekijänä, joka kärryineen seurasi varusmiehiä harjoitusmaastoihin.

Varvara Schantinin muistoa juhlittiin viime viikolla 11.11. kahvitilaisuudessa, jonka järjesti Kirsti Aholainen. Aholaisen anoppi Lyyli Aholainen oli aikanaan leipomon omistajana Varvaran tukihenkilö, jonka kautta Varvara hankki myyntituoteensa.

Varvara on tuttu haminalaisille, vaikka hän menehtyikin 70-vuotiaana jo vuonna 1941.

– Varvara oli sotapoikien keskuudessa hyvin suosittu. Niinpä RUK:n kurssin 25:n upseerioppilaat saivat idean patsaan hankkimiseksi ihailemalleen Varvaralle. Idean isänä oli myöhemmin lääkintöneuvoksena työskennellyt Wille Waris, joka oppilastovereineen perusti 1933–34  rahaston patsashankkeen tueksi, kertoo Kirsti Aholainen.

Rahasto eli yli sotavuosienkin, vaikka edesmenneen Varvaran työtä jatkoikin paikallinen tasan 100 vuotta sitten perustettu sotilaskotiyhdistys.

– Upseerioppilaat muistivat kurssista toiseen hyväntekijäänsä teemalla Viitonen hattuun. Valtakunnallinen keräys pääsi lopulta maaliinsa, kun taiteilija Veikko Haukkavaaralta tilattiin muistopatsas Varvaralle.

Teräkseen valettu patsas paljastettiin 16.9.1972 ja paljastajana oli Wille Waris oppilastovereineen, mutta kunniavieraana oli myös Lyyli Aholainen, Varvaran merkittävä tukija.

– Kurssi 25:llä palveli useita merkkihenkilöitä. Yrjö Keinonen ja Kaarlo Leinonen ylenivät kurssilaisista Puolustusvoimien komentajiksi ja kolmas kenraali oli Ville-Poju Somerkari.

Haminassa Varvaran muisto on elänyt teatteriesityksen kautta. Eila Niemisen kirjoittamaa ja Ritva Kanervan ohjaamaa monologia esitti 1970-luvulla näyttelijä Salme Komppa.

– Eila Nieminen jatkoi monologin tekstiosuutta myöhemmin ja laajempana monologi Varvara tuli näyttämölle uudelleen 2009. Silloin Varvaran rooleissa vuorottelivat Sirkka ja Irene Peippo, ja musiikeista vastasi Heikki Kauppinen. Esityksiä oli noin 40, muistelee Aholainen.

Varvaran syntymän 150-vuotispäivää olivat Kirsi Aholaisen lailla muistelemassa myös Sirkka ja Irene Peippo sekä Haminan sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtaja Maritta Haapala.

– Varvara on meidän väellemme edelleen jonkinlainen myyttinen hahmo, sillä hän pani alulle sotilaskotitoiminnan Haminassa. Varvara reissasi sotapoikien harjoituksiin kärryjään työntäen, mutta nyt sotilaskodin palvelut viedään metsään uudella, lahjoitusvaroin saadulla Mersulla, jonka nimi on – Varvara! kuvailee Haapala sukupolvien aikana tapahtunutta muutosta.

Kaikki Haminaan määrätyt upseerioppilaat ja varusmiehet saavat edelleen peruspaketin Varvaran historiasta, jota ylläpitää patsaan ohella myös suositti kahvila Varvara. Varvaran muistolaatta koristaa Isoympyräkadulla talon seinää, jossa Varvara aikanaan asui.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli