Haminan talousalueen uutislehti

Eettisesti tuotettua ja puhdasta ruokaa maalta

Liekö herttaisempaa eläintä kuin tyyni ja lempeä lammas. Anu ja Harri Turu viihtyvät katraansa keskellä.

Ulkona raivoaa syysmyrsky, mutta Seppälän lammastilan lampolassa Miehikkälässä on levollinen tunnelma. Anu ja Harri Turun lammaslauma, satakunta uuhta ja niiden karitsat on hyväntuulisen uteliaita ja tulevat mielellään siliteltäväksi.

Lampaat on jaettu tuotantovaiheen mukaisesti pienemmiksi ryhmiksi, joiden karitsoinnit on porrastettu pitkin vuotta. Se tasaa tuotantoa, vaikka teettääkin tilalla enemmän työtä.

– Lammastilaksi tämä on pieni. Emolampaita meillä on sata, eikä määrää ole tarkoitustakaan kasvattaa, Anu Turu sanoo.

– Eläimiä on vain sen verran, että ne voi hoitaa hyvin.

Seppälän lammastilan päätuote on karitsanliha, mutta lähes yhtä tärkeitä ovat lampaanvilla, villatuotteet ja taljat.

Lampaiden teurastuksen tekee Muhniemellä tilateurastamo, jonka toimintaan Turut tutustuivat ensin tarkkaan. Lampaat viedään sinne jo edellisenä päivänä, jotta ne voivat omassa laumassaan rauhoittua kuljetuksesta.

– Kaikki sujuu rauhallisesti ja eläintä kunnioittaen. Tarpeettoman kärsimyksen aiheuttaminen on turhaa, stressaantuneiden eläinten liha ei ole hyvää.

Eläinten hyvä hoito ja puhdas, luonnonmukainen ruoka liittyvät olennaisesti toisiinsa. Turuilla on tilan yhteydessä tilausravintola, joka tarjoaa kokous- ja ateriapalveluita ryhmille. He järjestävät säännöllisesti lammasaterioita, joihin voi ilmoittautua myös pienemmällä porukalla. Tuotantotilalla aterioivat pääsevät itse näkemään, mistä ruoka tulee ja miten lampaita hoidetaan.

Suosikkiruokia  on Turujen omalla reseptillä valmistama nyhtölammas, joka on kypsytetty leivinuunissa hitaasti 12 tuntia hauduttamalla. Isäntäväkeä ilahduttaa, ettei lammasta enää mielletä vain pääsiäisen ruoaksi.

– Tulevana lauantaina 28.11. järjestämme ennen joulua viimeisen lammasaterian. Luvassa on pikkujouluateria karitsanpaisteineen, joululaatikoineen ja tykötarpeineen.

Lihaa ja lihajalosteita voi ostaa ennakkoon tilaamalla suoraan tilalta ympäri vuoden. Lihaa toimitetaan myös reko-lähiruokajakeluihin Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja pääkaupunkiseudulla.

Eläinten kunnioitus näkyy Seppälän tilalla siinäkin, ettei mitään heitetä haaskioon. Tilan omassa Villataivas-puodissa on taljoja, lankoja, neuleita ja huovutustuotteita.

– Neulon itsekin paljon, mutta äitini se varsinainen neulontaihme on, Anu sanoo ja näyttää todisteeksi upeita palmikkoneulepuseroita.

Villalankoja ei ole värjätty, luonnonvalkoiset, mustat, ruskeat ja harmaat sävyt ovat aitoa lammasta.

–  Huomenna lähden taas viemään uutta villaerää Mikkeliin kehräämöön.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli