Haminan talousalueen uutislehti

100-vuotias Jamilahti

Jamilahden Kansanopiston 100-vuotisjuhlallisuudet olisivat olleet ilman koronan paineita suuri juhla, nyt juhlavan hengen pääsivät aistimaan vain itse juhlassa läsnäolleet.

Jamilahden Kansanopiston 100-vuotisjuhlallisuudet olisivat olleet ilman koronan paineita suuri juhla, nyt juhlavan hengen pääsivät aistimaan vain itse juhlassa läsnäolleet.

Jamilahti on tarjonnut tuhansille nuorille mahdollisuuden nousta siivilleen. Yleissivistävien aineiden lisäksi tarjolla on ollut monenlaista kulttuuria kuten taideopetusta, tanssiliikuntaa ja kieliä.

Moni nuori on noussut itsenäistymisensä ensi askeleille juuri Jamilahdessa. Varsinkin taidelinjojen opiskelijoista monelle kansanopiston linja on ollut ponnahduslauta ammattiin. Tuohon kaartiin on kuulunut merkittäviin asemiin nousseita näyttelijöitä, muusikoita, kirjailijoita ja toimittajia.

Talon opiskelijajoukkoon ovat kuuluneet mm. laulaja-lauluntekijä Tuure Kilpeläinen, näyttelijät Veli-Matti Karen ja Hanna-Riikka Siitonen. Lahjakkuuksille on Jamilahdessa ollut aina tilaa. Opettajiksi taloon on hankittu parhaita mahdollisia voimia, joten tulostakin on tullut.

Tammikuussa Jamilahti yhdistyi Kymenlaakson Opistoon, joka toimii Inkeroisissa Kouvolassa. Yhdistyminen on tuonut Jamilahdelle vakaamman tulevaisuuden, sillä Kymenlaakson Opisto on mukana niin maakunnallisissa kuin valtakunnallisissakin vapaata kansansivistystyötä suunnittelevissa ryhmissä.

Toiminnan pohja on Jamilahdessakin nyt laajempi kuin ennen ja taloudellinen pohja antaa entistä enemmän mahdollisuuksia kehittymiselle.

Talon suuria asiakkaita ovat maahanmuuttajaryhmät, joille annetaan kotoutumiskoulutusta. Mukana Jamilahti on myös työperäisten maahanmuuttajien koulutuksessa, jolla on merkittävä rooli myös opiston taloudelle.

Suomen Kansanopistoyhdistyksen puheenjohtaja Helena Ahonen korosti Jamilahden 100-vuotisjuhlallisuuksissa puheessaan, että loppujen lopuksi opiston menestyksen ja merkityksen luovat ihan tavalliset ihmiset, joille on rakennettu kantava silta sivistyksellisestä hyvinvoinnista kestävään ja kantavaan työuraan.

Sivistyksen tärkeys korostuu maailman pirstaleisuudessa, sillä on yhä tärkeämpää osata etsiä ja suodattaa tietoa. Siinä vaaditaan vahvaa yleistietämystä, muuten ei pärjää totuuden etsimisessä nopeasti muuttuvassa median maailmassa.

Jamilahti on lähtenyt toiselle sataselleen vahvana, mutta ymmärtääkö Haminan nuoriso niitä mahdollisuuksia, joita Jamilahti heille voi tarjota!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus