Haminan talousalueen uutislehti

Helppo ja halpa joululahja

Joulu on jo parin viikon päästä. Edessä on hyvin poikkeuksellinen joulu. Monet koronaviruksen aiheuttamat suositukset ja rajoitukset heijastuvat joulun valmisteluihin, joulunaikaisiin tilaisuuksiin ja jopa perheiden omaan joulunviettoon.

Joulu on jo parin viikon päästä. Edessä on hyvin poikkeuksellinen joulu. Monet koronaviruksen aiheuttamat suositukset ja rajoitukset heijastuvat joulun valmisteluihin, joulunaikaisiin tilaisuuksiin ja jopa perheiden omaan joulunviettoon.

Kokoontumisille on asetettu tiukat henkilömäärärajat. Ylipäätään turhia sosiaalisia kontakteja on vältettävä. Jos riittäviä etäisyyksiä ei voida pitää, suositellaan maskin käyttöä. Julkisiin tiloihin mentäessä ja niistä poistuttaessa on käytettävä käsidesiä.

Suuret, usean sukupolven perhetilaisuudetkaan eivät ole suositeltavia. Riskiryhmäläisiä, kuten vanhuksia ja pitkäaikaissairaita tavattaessa tulee olla erityisen varovainen.

Koska koronan esiintyminen vaihtelee kovasti maan eri puolilla, ei ole viisasta myöskään liikkua alueelta toiselle. Ulkomailta Suomeen tuleville on omat karanteeniohjeet.

Joulukonsertit ja joulukirkko ovat monelle osa perinteistä joulunviettoa. Nyt nämäkin tilaisuudet on järjestettävä ilman yleisöä ja seurakuntalaisten fyysistä läsnäoloa.

Moni ehkä miettii, että joulu ei tänä vuonna ole ”oikea joulu”. En voi olla lainaamatta tasavallan presidenttiä, kun häneltä kysyttiin, harmittaako häntä perinteisten Linnan juhlien peruuntuminen Itsenäisyyspäivänä.

Tasavallan presidentti totesi tähän viisaasti, että 6.12. juhlitaan Suomen itsenäisyyttä ja siihen verrattuna Linnan juhlien peruuntuminen on hyvin pieni asia. Joulunkin osalta on hyvä muistaa, mitä varten sitä vietetään.

Joululahjat ovat yksi osa joulua. Media on joulun alla pullollaan lahjavinkkejä. Minullakin olisi yksi lahjaidea tälle vuodelle. Lahja on halpa sekä helposti jokaisen toteutettavissa. Itsekuria se kyllä vaatii.

Lahjan ensimmäinen osa on se, että vältämme lähikuukausina turhia kontakteja. On sitten kyse laajemmista kokoontumisista tai yksittäisistä tapaamisista lähipiiriin kuulumattomien kanssa.

Yhteydenpitoa ja muistamista ei kuitenkaan pidä lopettaa. Tapaamisten sijaan se onnistuu hyvin puhelimella, sähköposteilla, kirjeitse, joulukorteilla sekä monin sosiaalisen median keinoin.

Toinen lahjan osa liittyy maskeihin. Kun kuitenkin joudumme liikkumaan kotimme ulkopuolella, ottakaamme itseämme niskasta kiinni ja ryhtykäämme aktiiviseksi maskin käyttäjäksi. Vaikka meillä Suomessa ei ole maskipakkoa, maskin käyttö on mitä parasta lähimmäisen ja oman terveyden suojelua.

Olin syksyn aikana pari kuukautta Espanjassa. Siellä on maskipakko ja kansalaiset noudattavat sitä sataprosenttisesti. Minäkin totuin siihen ja aion käyttää maskia täälläkin aina, kun menen ulos toimittamaan asioitani.

Viimeinen osa joululahjasta liittyy koronarokotukseen, jota Suomessa ryhdytään antamaan näillä näkymin vuoden vaihteen jälkeen. Rokotus on paras suoja koronavirusta vastaan ja jokaisen on se hyvä ottaa, ellei joku sairaus tai muu pakottava syy tätä estä.

Tässäkin tasavallan presidentti näytti hyvää esimerkkiä todetessaan, että hänen perheensä jokainen jäsen ottaa rokotuksen heti, kun siihen vuoro tulee.

Tästä kokonaisuudesta tulee hyvä ja joulun perimmäiseen henkeen hyvin soveltuva aineeton joululahja. Sen voi jokainen antaa lähimmäiselleen. Samalla tulee huolehdittua myös omasta suojasta tätä viheliäistä koronavirusta vastaan.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus