Haminan talousalueen uutislehti

Akkuteollisuuden sijoittuminen Haminaan yhä mahdollista

Kotkan-Haminan seudun akkuklusterin kehittäminen on ottanut askeleen eteenpäin kamppailussa akkumateriaalitehtaitten sijoituspaikoista.

Haminan ja Kotkan kaupungit ovat solmineet akkumateriaalitehtaiden sijoituspaikkoja koskevat aiesopimukset Suomen Malmijalostus Oy:n projektiyhtiö Finnish Battery Chemicals Oy:n kanssa.

Hamina – Kotka ovat päässeet kisassa nyt kirikierrokselle, mutta riittääkö vauhti maaliin saakka? Vahvimmat ehdokkaat lienevät kuitenkin Kokkolassa, jossa on käynnistetty jo kaavaillun prekursormateriaaleja valmistavan tehtaan ympäristövaikutusten arviointimenettely.

Odotukset Haminassa ovat kuitenkin korkealla. Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen on erityisen tyytyväinen siitä, että kaupungin pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ elinkeinoelämän kehittämiseksi alkaa tuottaa tulosta.

– Aiesopimus ei toki ole lopullinen sijoittumis- ja investointipäätös, mutta se kertoo siitä, että meihin ja alueen kehitykseen luotetaan. Olemme sen jo Googlen sijoittumisella ja lisäinvestoinnella Haminaan vahvasti osoittaneet, toteaa kaupunginjohtaja Muhonen.

Yhteistyötä hankevastaavana toimivat Suomen Malmijalostus Oy:n kanssa luonnehditaan rakentavaksi.

– Meillä on osaamista eri sektoreilla sekä erinomainen sijainti. Yhtenä suurimmista vahvuuksistamme on kuitenkin tiivis ja saumaton yhteistyö sekä sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin, kiittelee kehitysyhtiö Cursorin projektipäällikkö Harri Eela.

Haviteltujen tehtaiden sijoittuminen Hamina – Kotkaan kasvattaisi merkittävästi seudun työpaikkojen määrää. Varsinaisen akkutehtaan rakentaminen Suomeen on myös avoin asia.

Valmet Automotiven omistaman Uudenkaupungin autotehtaan yhteyteen on jo päätetty rakentaa lisää akkutuotantoa, joka toimii jo Salossa.

Hamina – Kotkan seudullakin mahdolliseen akkutuotannon sijoituspaikkaan tutustunut ruotsalainen Northvolt on päätynyt rakentamaan akkutehtaan Kokkolan korkeudella sijaitsevaan Skellefteån kaupunkiin Ruotsiin.

Hanke on mittasuhteiltaan valtava. 55 jalkapallokentän kokoinen tehdas työllistää yli 2 500 työntekijää ja tehdas ulottaa työväen rekrytoinnin Suomeen saakka.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli