Haminan talousalueen uutislehti

Opiskeluhuolto ja nuorisopalvelut tukena etäopetuksenkin aikana

Haminan koulujen opiskeluhuollon ammattilaiset vas. Haminan lukion määräaikainen opiskelukuraattori Tiina Kiri, toisen asteen koulupsykologi Milja Kuitunen (Haminan lukio / Ekamin Haminan kampus), nuorisokoordinaattori Jenny Amperla, opiskelukuraattori Riikka Nieminen (Haminan lukio / Ekamin Haminan kampus) sekä koulupsykologi Heini Sainio (Vehkalahden koulu ja alakouluja).

Toisen asteen koulutus eli Haminan lukio ja Ekami siirtyivät etäopetukseen 2.12.2020 alkaen, koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi. Samalla sulkeutuivat Haminan nuorisotilat ja moni harrastustoiminta on jäänyt tauolle.

Epävarmuus koettelee monen nuoren jaksamista. Opiskelukuraattori Riikka Nieminen kertoo kohtaavansa työssään nuoria, jotka tuntevat syvää ahdistusta ja yksinäisyyttä. Vaikeassa tilanteessa ovat esimerkiksi pian ammattiin valmistuvat Ekamin opiskelijat sekä kevään 2021 abiturientit Haminan lukiolla.

Opiskelukuraattori Tiina Kiri kertoo, että jotkut opiskelijat ovat kokeneet etäopetukseen siirtymisen olevan nyt helpompaa kuin keväällä, koska heillä on jo kokemusta, mitä etäopiskelu itseltään vaatii. Toivoa ja tsemppihenkeä luo myös tieto, että etäopetusjakso ennen pitkää päättyy.

– Apua ja tukea on tarjolla nuorille myös korona-aikana. Yhteyttä auttaviin palveluihin voi ottaa nuori itse tai nuoresta huolestunut läheinen. Oppilaitosten opiskelukuraattori ja -psykologi auttavat opiskelijoita esimerkiksi silloin, kun jaksaminen, opiskeluvaikeudet, päihteet tai jokin muu asia painaa mieltä, sanoo kuraattori Nieminen.

Kun on paha olla, tarvitaan toista ihmistä kulkemaan rinnalla ja ylläpitämään toivoa. Tämä toinen ihminen voi olla ammattiauttaja tai kuka hyvänsä välittävä läheinen. Omat kokemukset voivat auttaa ymmärtämään ja tukemaan toisia, joilla on omassa elämässään vaikeaa.

– Jos aikuinen epäilee, että jokin painaa nuoren mieltä, kannattaa aina kysyä ja kuunnella kuulumisia, tarvittaessa voi auttaa ottamaan yhteyttä muuhun auttavaan tahoon. Kun on läsnä nuoren arjessa jakamassa iloja, on nuoren helpompi jakaa myös murheitaan, sanoo kuraattori Tiina Kiri.

Säännöllinen vuorokausirytmi, riittävä uni ja ravinto sekä luonnossa liikkuminen ovat jaksamisen perusta. Tärkeää on tavoitteiden pilkkominen omien voimavarojen mukaisiksi.

– Kun on väsynyt, on viisautta levätä. Yhteyden ylläpitäminen muihin ihmisiin on tärkeää. Tieto siitä, ettei ole yksin ja että joku välittää, vähentää stressiä. Jokaisen kannattaa tehdä itselleen turvasuunnitelma: mitä teen ja kehen otan yhteyttä, kun minun on paha olla? Tärkeintä on, ettei huolten kanssa jää yksin, vinkkaa koulupsykologi Heini Sainio.

Opiskelukuraattorit Nieminen ja Kiri, perusopetuksen koulupsykologi Sainio sekä Haminan nuorisotyön nuorisokoordinaattori Jenny Amperla haluavat muistuttaa, että apua ja tukea on tarjolla nuorille myös korona-aikana.

– Yhteyttä auttaviin palveluihin voi ottaa nuori itse tai nuoresta huolestunut läheinen. Yhteyttä kannattaa ottaa matalalla kynnyksellä. Yhteydenottajan ei tarvitse huolehtia, osaako ottaa yhteyttä juuri oikeaan paikkaan. Työntekijä ohjaa tarvittaessa eteenpäin saamaan oikeanlaista apua, sanoo nuorisokoordinaattori Jenny Amperla.

Etäopiskelun aikana tapaamisia toteutetaan etäyhteydellä ja tarvittaessa myös lähitapaamisina:

– Nuorisotyöntekijät tavoittaa virtuaalinuokkarissa Discordissa ja somekanavissa. Nupa-kaveritoiminta on palvelu, jossa nuoret voivat varata nuorisotyöntekijän juttuseuraksi tai käydä yhdessä esimerkiksi ulkoilemassa.

Paikallisten palvelujen lisäksi on olemassa monia valtakunnallisia netti- ja puhelinpalveluja, joista saa tukea päivittäisiin huoliin ja elämän kriisitilanteisiin.

Apua on tarjolla

Opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit:

– Haminan lukio ja Ekamin Haminan kampus: opiskelukuraattori Riikka Nieminen, opiskelukuraattori Tiina Kiri ja koulupsykologi Milja Kuitunen.

– Perusopetuksen koulut: kuraattorit Minna Tommiska ja Eija Kiiski, koulupsykologit Niina Savikurki ja Heini Sainio.

Erään nuoren kertomus avun saamisesta

Armi Jalo

20-vuotias Armi Jalo valmistui Haminan lukiosta ylioppilaaksi keväällä 2019.

”Terveydenhoitajan käynnin kautta päädyin opiskelijahuollon piiriin. Tilanteeni oli vaikea kaikin tavoin ja olin aluksi hieman epävarma Riikka-kuraattorin luo menemisestä, mutta olen siitä enemmän kuin kiitollinen.

Sain luottavaista ja aitoa keskusteluapua, järjestimme käytännön asioita ja vaihdoimme myös rennosti kuulumisia. Riikka oli minulle se turvallinen aikuinen koko lukioajan. On tärkeää, että työntekijöistä huokuu aito halu ja tietotaito auttaa.

Ilman opiskelijahuollon pariin lähtemistä tuskin olisin koskaan päässyt läpi lukiosta. Valmistuin kuin valmistuinkin kelvollisin arvosanoin, sekä sain kaksi stipendiä. Lakituksen jälkeen laitoin heti viestiä Riikalle saavutuksestani.

Edelleen olemme yhteyksissä ja tiedän, että saan lukiolta apua paitsi jatko-opintojen suunnitteluun myös muihin pulmiin niin kauan, kuin tarvitsen. Haminan toisen asteen opiskelijahuollosta olen saanut parhaimman matalan kynnyksen avun.”

Armi Jalo
Kirjoittaja on 20-vuotias kevään 2019 haminalainen ylioppilas, joka kertoo lukion opiskelijahuollolta saamasta tuesta.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös