Haminan talousalueen uutislehti

Hamina jatkaa Kymsotessa

Hamina pysyy jatkossakin osana Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsotea. Etäkokouksessaan vuosien 2022 – 2023 taloussuunnitelmaa käsitelleessä kokouksessa valtuusto hylkäsi Janne Nyholmin (ps) esityksen Haminan vapaaehtoisesta erosta Kymsotesta äänin 32–10.

Perussuomalaisten lisäksi esitys sai kannatusta vain valtuutettu Jorma Kasarilta (sd), valtuutettu Markku Laitiselta (kd) sekä valtuutettu Tero Pasilta (LiN). Perussuomalaisista varavaltuutettu Hannu Järvinen ei sensijaan yhtynyt puoluetoveriensa kantaan. 

Yhtä huonosti menestyi valtuutettu Nyholmin esitys Kymsotelle lisättävästä 880 000 euron maksuosuudesta, jolla olisi voitu varmistaa tehostettua palveluasumista tarjoavan Muuraskodin jatko.

Nyholmin esitys kaatui luvuin 30–12. Perussuomalaisten ohella esitystä tukivat valtuutetut Ritva Hauhia, Pasi, Kasari ja Laitinen. 

Lähes kaksi ja puolituntiseen kokoukseen riitti puhetta. Pääasiassa teemana oli Kymsote. Perussuomalaiset esittivät monella suulla huolensa Kymsoten tulevaisuudesta, kun vastapuoli piti Kymsotessa pysymistä kirkkaasti eroa parempana vaihtoehtona.

– Kymsoten toimintakulttuuri on ongelmallinen tiedotustoimintaa myöden. Kymsotessa pysymistä täällä perustellaan sillä, että valtakunnallinen sote astuu voimaan 2023, mutta me emme soten valmistumiseen usko, sanoi valtuutettu Antti Pakkanen (ps). 

– Jollemme nyt irtoa Kymsotesta, pysymme Kouvolan ikeen alla Kymsotessa jatkossakin. 

Valtuutettu Jaana Suikkanen (kok) sanoi, että Kymsotea perustettaessa asioita olisi tullut miettiä tarkemmin alkaen kuntien äänijakautumista. 

– Vielä viime vuonna kannatin eroa Kymsotesta, mutta tässä tilanteessa ero tuntuisi hurjalta, sanoi Suikkanen. 

Valtuutettu Nina Peltonen (sd) piikitti perussuomalaisia kurvien vetämistä suoriksi: 

– Ei ole todellakaan yksinkertaista erota Kymsotesta. Minä uskon soten valmistumiseen ja sitä kautta syntyviin maakuntien hyvinvointialueisiin, sanoi Peltonen. 

Luottamuksesta Kymsoteen puhui myös valtuutettu Veli-Matti Hartikainen (kok): 

– Olemme pystyneet neuvottelemalla oikomaan ja poistamaan Kymsoten kanssa päivitettyyn sopimuksen kipupisteetKymsoten palvelutaso on hyvä eikä terveysasemammekaan muutu terveyskioskiksi kuten joku on väittänyt. Päinvastoin, Haminaan tulee uusi sotekeskus. Jos Muuraskoti lopetetaan, sopimuksen mukaan kaikille vanhuksillemme on edelleenkin tarjolla hoivaa ja hoitoa Haminasta, sanoi Hartikainen. 

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli