Haminan talousalueen uutislehti

Ensilumenlatu haaveena Etelä-Kymenlaakson hiihtoväellä – Kalle Palander hankkeen kummisedäksi

Kalle Palander viime talven maisemissa Levillä: lumiaumat on peitetty Snow Securen valmistuttamilla Finnfoam-peitteillä. Haitarille varastoiduilla peitteillä on pituutta 18 metriä, leveyttä neljä metriä ja paksuus on seitsemän senttiä.

Etelä-Kymenlaakson urheiluväen yhteishankkeena on viritelty mahdollisimman varhain syksyllä avattavaa ns. ensilumenlatua. Lokakuun lopussa – marraskuussa avattava latu perustuisi edellisenä talvena varastoituihin lumiin.

Pujottelun entinen maailmanmestari Kalle Palander kävi jakamassa urheiluväelle vinkkejä ja uusia ideoita lumen säilömisestä. Palander työskentelee Siilinjärvellä ja Rukatunturilla toimivan Snow Secure Oy:n palveluksessa myyntijohtajana.

– Yrityksemme on kehittänyt mattomaisen, polyuretaanipohjaisen Finnfoam-lämpöeristeisiin perustuvan tuotteen, jolla peitettynä talvella tykitetyt lumivuoret kestävät sulamatta yli kuumankin kesän, valisti Palander.

– Lumien sulaminen kesällä on kyetty pudottamaan 5 – 10 %:iin, kun perinteisin menetelmin sahajauhojen alle peitetyissä lumikasoissa hävikki on ollut 40 – 60 %. Kannonkosken Piispalaan toimittamamme maton alla lumesta läksi kesän aikana 15 %.

Kotkalaisen Mika Arolan vetämässä ensilumiryhmässä on edustajia Kotkan ja Haminan liikuntatoimesta sekä alueen seuroista.

– Aloitimme tammikuussa kartoittamalla paikkoja, joihin ensilumen latu voisi sijoittua. Koronapandemia keskeytti työmme keväällä, mutta toivottavasti jo Palanderin vierailu saa työhömme vauhtia, sanoi Arola.

Mahdollisina ensilumen ladun paikkoina on arvioitu mm. Uuperia, Kymen lentokentän seutua, kumparepuistoa, Tarmolaa ja Ruissaloa. Vaihtoehdoista Ruissalolla on parhaat perusedellytykset lumen tykittämiseen ja säilöntään. Ja hiihtolenkillä on myös valaistus.

– Ruissalossa on hyvä vesitilanne. Runsasvetisen ojan ohella käytössä on neljä porakaivoa, joista riittää vettä vähintään kahdelle tykille. Pellon reunasta löytyy kyllä tilaa lumivuorille, sanoi Haminan liikuntapaikkavastaava Heikki Vuoksiala.

Vuoksiala painottaa tavoitteena olevan kaikille avoimen liikuntapaikan rakentaminen, ei ainoastaan kilpahiihtäjille.

– Lunta osaamme kyllä tehdä, mutta suurimmat ongelmat ovat lumen säilömisessä, sanoi Vuoksiala.

Ilmaista lumen säilöminen ei ole. Mitä suurempi tykitetystä lumikasasta tulee, sitä enemmän hintaa tulee säilömisellekin.

Hanketta valmistellaan ilman kuntien rahoitusta.

– Hankkeen arvo on siinä, että saamme lumivarmuutta myös tänne etelään. Kuntien rahapusseille emme pyrikään, vaan haemme rahoitusta muita kanavia pitkin turvaten kehitysyhtiö Cursorin osaamiseen, painotti Vuoksiala.

Haminan ja Kotkan yhteishankkeella on jo kiire. Lumentekovalmius on, mutta varastointiin vaadittaviin peitteisiin on investoitava.

– Kotkassa tykitetään pakkasten tultua omia latuja, Haminassa omia. Resursseja pitää löytyä yhteishankkeellekin ja ensi talven tykitykseen, sanoi ideaa vauhdittanut Mika Arola Kotkasta.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli