Haminan talousalueen uutislehti

Koronarokotetta on odotettu

Heikki Vuoksiala

Koronarokotteeseen suhtaudutaan Suomessa myönteisesti. Kun asenteet ovat myönteiset, monet myös ottavat sen.

Kyselytutkimuksen mukaan 64 prosenttia suomalaisista sanoo ottavansa koronarokotteen, jos se tulee saataville ja sitä suositellaan. Vastaajista 16 prosenttia ei ollut rokotteen ottamisesta samaa eikä eri mieltä. Noin 20 prosenttia vastasi, ettei ottaisi rokotetta. Jyrkimmin kieltäytyviä oli 10 prosenttia vastaajista.

Sairastumiseen liitetty riski on merkittävä syy rokotusmyönteisyyteen. Mitä korkeammaksi riski sairastua johonkin tautiin koetaan, sitä myönteisemmin suhtaudutaan taudilta suojaavaan rokotteeseen.

Rokotehalukkuuteen vaikuttaa eniten se, miten rokote suojaa itseä ja muita koronavirustautia vastaan, mutta myös muiden suojaamista pidettiin lähes yhtä tärkeänä. Se on selkeä osoitus siitä, miten solidaarisesti ihmiset ajattelevat.

Myös se, miten hyvän suojan rokote antaa koronaa vastaan, rokotteen mahdolliset haittavaikutukset, tartuntatilanne Suomessa sekä terveydenhuollon ammattilaisten ja terveysviranomaisten antamat suositukset vaikuttavat ihmisten halukkuuteen ottaa koronarokote.

Sekä kevään että syksyn tutkimuksen mukaan vanhemmat ihmiset suhtautuvat nuoria myönteisemmin koronarokotteen ottamiseen.

THL:n johtaja Mika Salminen pitää erinomaisena sitä, että taudin kannalta suurimmassa vaarassa olevat ihmiset suhtautuvat erittäin myönteisesti rokotteeseen.

– Rokote on erittäin tärkeä osa koronavirusepidemian selättämisessä, ja se osaltaan mahdollistaa paluun normaaliin. Otan itse rokotteen heti kun sitä minulle tarjotaan, lausuu Salminen THL:n tiedotteessa.

Otatko korona­rokotuksen?

Elina Inkeroinen-Lalu, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja:

– Tietenkin otan rokotuksen heti, kun olen vuorossa! Tämän pandemian kukistamisessa tarvitaan meidän kaikkien vastuunkantoa, myös rokotusten osalta.

Mika Arola, Mäntlahti/Kotka:

– Otan rokotuksen. Liikun paljon porukoissa, joissa on isoja riskejä sairastua enkä missään tapauksessa halua olla henkilö, joka olisi viruksen tartuttaja.

Lassi Ikäheimo, Hamina Tattoo, Hamina/Helsinki:

– Otan rokotuksen välittömästi, kun vuoroni tulee, koska en ole kulkutautimyönteinen!

Hannu Muhonen, Haminan kaupunginjohtaja:

– Kyllä, otan rokotuksen, se on ainoa tapa päästä eroon koronasta. Rokotteen ottaminen on tärkeää sekä omalta että toisten kannalta, ei itse sairastu eikä sairastuta toisia ihmisiä.

Heikki Vuoksiala, Hamina:

– Kyllä, otan rokotuksen heti, kun sen saan. Olen itsekin riskiryhmäläinen ja flunssa- sekä muut rokotteet ovat jo tuttuja.

Nina Nylund, Haminan Yrittäjien puheenjohtaja:

– En ole rokotevastainen, otan kyllä rokotteen aikanaan, mutta eturiviin en pyri rynnimään. Tulevaisuudessakin aion matkustella Teneriffalle ja Englantiinkin, joihin matkustavalta rokote taatusti vaaditaan.

Eeva Rautamaa, kaupunginvaltuutettu, Hamina:

– Varmasti otan, mutta maltan kyllä odottaa omaa vuoroani. Toivon, että hoitohenkilökunta saa rokotteensa heti alkuvuodesta ja sen päälle hoitolaitosten asukkaat!

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli