Haminan talousalueen uutislehti

Kevään abien tavoitteet korkealla koronasta huolimatta

Tämä haastattelu tehtiin tammikuun pikkupakkasessa, sillä Ronja (vas.) ja Elli halusivat suojautua kaikin keinoin koronapandemiaa vastaan. Maskit ja etäisyydet kuuluivat asiaan, ihan THL:n määräysten mukaan.

Korona piinaa mutta periksi ei anneta! Näin luonnehtivat tulevaa abikevättään haminalaisneitoset Ronja Tilli ja Elli Harju. Molemmat aloittivat kirjoituksensa jo syksyllä, mutta keväälle jäi pääosa aineista.

Kaikki muuttui viime helmikuussa:

– Porukalla valmistimme hienon Wanhojen tanssit -tapahtuman helmikuussa mutta helmikuun lopussa nousivat ensimmäiset koronapilvet taivaalle ja maaliskuussa olimme jo etäopetuksessa, kertoo Elli, joka on toiminut koronankin aikana oppilaskunnan puheenjohtajana, sekä oli aktiivisena toimijana Wanhojen tanssien järjestämisessä.

Ronja arvelee, että korona vaikuttaa jollakin tavalla ihan jokaiseen lukiolaiseen:

– Motivaation kaivaminen lukemiseen on haastavaa, sillä lukiolaisilla ei ole vielä yksinopiskelun rutiinia.  Vertaistukea yritämme hakea kavereiltamme esimerkiksi videopuheluilla mutta se ei korvaa kasvokkain tapaamista, sanoo Ronja.

Ronja aloitti yo-kirjoitukset syksyllä kirjoittamalla terveystiedon ja historian:

– Historiaa lähden parantamaan, sillä M ei minulle riitä vahvasta aineestani. Tavoitteeni on saada lukiosta sellainen paperi, jolla pääsee yliopistoon ilman valintakokeita!

Ronja ja Elli ovat asettaneet opinnoissaan oman rimansa korkealle välttäen kuitenkin ylirasittumista:

– Vertaistuen puuttuminen on etäopiskelun piinallisimpia juttuja. Syksyn lukujaksoilla saimme erinomaista apua opettajilta, opolta ja kuraattoreilta. Heidän laillaan myös rehtorimme on ihan huippu. Koulun henki on hyvä ja jo se auttaa meitä kaikkia, arvioi Elli.

– Etäopiskelun aikana koulu on vielä tarkentanut viime kevään etäjakson käytäntöjään. Oppilaiden ääntä ja toiveita on nyt todella kuultu, kiittelee Ronja.

Opiskelijan normiarjen ohella Ronjan vapaa-aikaan kuuluu Haminan nuorisovaltuusto, jonka puheenjohtaja hän on – tai siis oli vielä tiistaina, ennen illan kokousta:

– Toki jatkan nuorisovaltuustossa, mutta puheenjohtajuudesta luovun ja teen tilaa muille halukkaille. Parista puolueesta minua kyseltiin jo kuntavaalien ehdokkaaksikin, mutta se aika ehkä tulee, kunhan saan ensin opinnot ja ammatin hoidettua kunnialla.

Omat kiireensä on myös Ellillä, joka on lukion oppilaskunnan puheenjohtaja.

– Samassa tilanteessa olen kuin Ronjakin. Olen jättämässä paikkani seuraajalleni. Syksyn ylioppilaskirjoituksissa onnistuin terveys­tiedon kokeessa hienosti, mutta keväällä odottaa vielä viisi ainetta.

Ronjan kaksoissisko Venla opiskelee Kankaanpään lukiossa, sillä urakkana Venlalla on kaksoistutkinto.

– Venlan abikevät on vasta vuoden kuluttua, toivottavasti koronattomana, sillä pandemia tuo turhia paineita nuorten opiskeluun, tuumii Ronja.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös