Haminan talousalueen uutislehti

Reima jätti palvelutiskin suunnaten kohti uutta

Reima Uusitalo teki uudenvuoden aattona viimeisen työpäivänsä K-Supermarket Kanuunan palvelutiskillä. Mies jätti mieluisan työn kiitollisena asiakkailleen, työkavereilleen ja kauppiaalle.

– Työskentely palvelutiskillä eli Herkkutorilla on ollut mieluisaa ja monipuolista. Paras palkinto työstä on ollut hyväntuulisena muille ostoksilleen lähtevä asiakas, arvioi Uusitalo, 61, työuransa viimeisintä vaihetta.

Uusitalo työskenteli vakituisena myyjänä Kanuunassa vuodesta 2013 alkaen.

– Jo ennen sitä hän toimi Kanuunassa myös liha-alan konsulenttina. Olen viihtynyt erinomaisesti. Koko Herkkutorin väelle on tullut pääsääntöisesti kiittävää asiakaspalautetta. Porukka osaa hommansa!

Pisimmät rupeamat mies on tehnyt kuitenkin puolustusvoimien palveluksessa: Reima Uusitalo on taustaltaan sotilas, uraa on takana 33 vuotta:

– Työurani on polveillut noin 10 vuoden sykleissä. Aloitin sotilassoittajana, jota seurasi 10 vuoden jakso Varusmiessoittokunnan kouluttajana. Siitä tehtävästä siirryin kahdeksaksi vuodeksi Reserviupseerikouluun koulutus- ja hallintotehtäviin.

– Kenties mielenkiintoisimpana tehtävänä koin työskentelyn laitosupseerina Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksella Santahaminassa, josta jäin eläkkeelle vuonna 2009, kertoo Uusitalo.

– Kun virtaa riitti sotilasuran jälkeenkin, nyt on takana töitä kaupan alalla jo 11 vuoden ajan sekä aktiivista musiikkitoimintaa neljässä soittokunnassa ja maakunnallisessa musiikkiyhdistyksessä.

Baritonitorven soittamisen lisäksi eri soittokunnissa Uusitalo toimii myös vuosi sitten perustetun Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen  Kaakkois-Suomen soittokunnan soittotoimintakoordinaattorina.

Toimettomaksi Reima Uusitalo ei aio vieläkään jäädä.  Miehen tulevaisuuden suunnitelmat liittyvät rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskukseen Wanhaan Veteraaniin:

– Olen perustamassa Wanhaan Veteraaniin kahvio- ja kokouspalvelutoimintaa, joka palvelee eri yhdistyksiä ja muita talossa vierailevia asiakkaita. Lisää asiakaskuntaa odotan Wanhan Veteraanin yhteyteen rakentuvasta YK:n rauhanturvaajien tukikohdasta, joka majoitus- ja messitoiminnallaan tarjoaa asiakkailleen mahdollisimman autenttisen kokemuksen rauhanturvaajien työskentelyyn kuuluvasta asumisympäristöstä.

Joulumyynti huipensi Kanuunan vuoden

Poikkeuksellinen vuosi 2020 huipentui vähittäiskaupassa ennätysmäiseen joulumyyntiin. K-supermarket Kanuunan kauppias Ville Meronen näkee huippumyynnin taustalla koronan vaikutukset.

– Kun ravintoloiden aukioloja rajoitettiin, kouluja suljettiin ja siirryttiin etäopetukseen, eväät etsittiin elintarvikekaupasta. Ostoskorit joulumyynnissä olivat aikaisempia jouluja laajempia ja tuotteiden kappalemäärät olivat myös suurempia. Myös pienemmät pakkauskoot liikkuivat hyvin, kertoi Meronen.

– Erityisen hyvää palautetta saimme jouluviikon yömyynneistämme, kun palvelimme asiakkaita klo 24:ään saakka. Asiakkailla oli illoin aikaa rauhassa tehdä ostoksiaan ilman suurta jouluruuhkaa.

Vuosi 2020 muistetaan myös verkkokaupan läpimurtovuotena. Verkkokauppa vilkastui koronan myötä heti keväällä tasoittuen kesäkuukausiksi.

– Syksyllä mentiin verkkokaupassa jälleen täyttä vauhtia ja ennen joulua kapasiteettimme oli ihan tapissa.

Verkkokauppa on K-supermarket Kanuunallekin kehnosti kannattavaa kauppaa.

– Tilauspuoli hoituu keskitetysti K-ruoka.fi:n kautta, mutta verkkokaupan loppupään kuljetuksineen olemme ulkoistaneet kouvolalaiselle Ruokavaunu Oy:lle. Heillä on kalusto valmiina, samoin palkattu henkilöstö, valisti Meronen.

Meronen uskoo, että verkkokauppa on tullut jäädäkseen, asiointitottumukset ovat jatkossa eri asennossa kuin vuosi sitten.

– Hieno ja työteliäs vuosi on takana. Myyntimme kasvu oli luokkaa + 10 %, mutta kyllä kulupuolikin oli sitten ennätyksellinen. Käsihygienian vieminen äärimmilleen maksoi, samoin tehosiivoaminen.

– Myös sairauskulut kasvoivat, kun kaikista flunssan kaltaisista oireista henkilökuntamme on aina testattu. Testituloksia odoteltiin aluksi jopa 6-8 vuorokautta, nyt testitulokset ovat onneksi valmistuneet nopeammin.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös