Haminan talousalueen uutislehti

Demokratia natisee liitoksissaan

Kannatuksen nousut ja laskut ovat olennainen osa kansanvaltaa. Demokratian pelisäännöt ja tavat, miten kansan ääntä kuullaan, vaihtelevat.

Kannatuksen nousut ja laskut ovat olennainen osa kansanvaltaa. Demokratian pelisäännöt ja tavat, miten kansan ääntä kuullaan, vaihtelevat.

Vaalien toteuttamisesta säädetään kunkin maan perustuslaissa. Vaaliviranomaisten vastuulla on, että kulloisetkin vaalit järjestetään lainmukaisesti. Jos joku epäilee vilppiä, hänellä on oikeus vaatia asian selvittämistä. Vaalituloksen vahvistaminen on demokratioissa oikeudellinen asia, ei poliittiseen harkintaan nojaava ratkaisu.

Terveen ja toimivan demokratian yksi klassinen merkki on se, kun hävinnyt taho toteaa vaalituloksen selvittyä, että ”kansa on puhunut, pulinat pois”.

Yhdysvallat on yksi maailman vanhimmista demokratioista. Maan vaalijärjestys ei ole niitä yksinkertaisimpia. Kaksipuoluejärjestelmäksi kehittyneessä, viidenkymmenen osavaltion liittovaltiossa presidentin valinta on monen vaiheen takana, eikä tulos aina ole helposti ymmärrettävissä. Esimerkiksi 2000-luvulla on järjestetty kuudet presidentinvaalit, joissa Demokraattisen puolueen ehdokas on viidesti saanut eniten ääniä, mutta tullut valituksi vain kolmesti.

Vaalituloksen vahvistaminen tai sen hyväksyminen ei kuitenkaan ole aikaisemmin ollut ongelma. Vain vuonna 2000 vaalitulosta jouduttiin odottelemaan, kun Floridan osavaltiossa selviteltiin runsaan tuhannen puutteellisesti leimatun reikäkortin kohtaloa. Ne lopulta ratkaisivat George W. Bushin valinnan.

Nyt tilanne on toinen. Vaalit hävinnyt Donald Trump ei ole hyväksynyt vaalitulosta, vaikka itse äänestystulos oli selvä ja kaikki vaalien toteuttamisesta sekä ääntenlaskennasta tehdyt valitukset on oikeudessa katsottu perusteettomiksi. Eikä tässä kaikki. Trump on villinnyt kannattajiaan kansannousuun ja usutti mielenosoitukseen kutsumia tukijoitaan marssimaan maan parlamenttirakennukseen, jossa oli meneillään vaalituloksen lopullisesti vahvistava istunto.

Sad, so sad – surullista, niin surullista. Nämä Donald Trumpin toistuvasti käyttämät sanat kuvaavat hyvin sitä tilannetta ja tunnelmaa, jonka hän on itse omalla toiminnallaan maahan synnyttänyt. Trump ei ole kansanvaltaan nojaava ja sitä kunnioittava poliitikko. Hän on huono häviäjä, joka näyttää ajavan vain omaa etuaan – ei kansakunnan parasta.

Tätä kirjoitettaessa viritellään Trumpia vastaan virkasyytettä, joka olisi jo toinen hänen kaudellaan. Trumpin välitöntä siirtämistä pois tehtävästään pohtivat nyt myös monet republikaaniedustajat. Mitta on tullut siis täyteen Trumpin omassakin puolueessa.

Perustuslaillinen juna kuitenkin kulkee vääjäämättä eteenpäin. Joe Biden ottaa presidentin tehtävät vastaan 20.1.2021. Hän saa johtoonsa kahtiajakautuneen maan ja kansan. Biden on ilmoittanut, että hän tulee heti aluksi keskittymään koronaviruksen leviämisen estämiseen ja rokotusohjelman vauhdittamiseen, maan talouden ja työllisyyden parantamiseen sekä kansakunnan kaikinpuoliseen eheyttämiseen.

Biden on myös luvannut tuoda Yhdysvallat pikaisesti takaisin kansainvälisiin yhteisöihin kantamaan vastuuta koko maailman kannalta tärkeistä asioista. Bidenin linja on siis täysin päinvastainen, jota Trump on harjoittanut, ja hyvä niin.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide