Haminan talousalueen uutislehti

Urheiluvuosi ilman sankareita

Repaleinen ja monille urheilijoille hyvin epätasa-arvoinen urheiluvuosi ei estä Vuoden urheilija -äänestyksen toteuttamista.

Repaleinen ja monille urheilijoille hyvin epätasa-arvoinen urheiluvuosi ei estä Vuoden urheilija -äänestyksen toteuttamista. Näin on päättänyt Urheilutoimittajain liitto työntäen syrjään muut mielipiteet.

Vuoden urheilija -valinnalla on toki pitkät perinteet vuodesta 1947 alkaen, mutta kuluneen, hyvin poikkeuksellisen urheiluvuoden rinnastaminen aikaisempiin valintoihin ei ole reilua.

Kuluneena vuonna läheskään kaikilla urheilijoilla ei ollut edes mahdollisuutta kilpailla maanosamme tai koko maailman parhaita vastaan. Eikä heillä ollut siten myöskään menestymisen mahdollisuuksia.

Koronapandemia jäädytti urheilukalenterit ja pitämättä jäivät Tokion olympiakisat sekä jalkapalloilun EM-lopputurnaus. Pitämättä jäivät myös kaikki kansainvälisten lajiliittojen arvoturnaukset.

Urheilutoimittajain liitolla oli oivallinen tilaisuus ohittaa vuoden 2020 valinnat kääntämällä katseet menestyksen vuosiin, joita urheiluhistoriastamme todella löytyy. Urheilutoimittajat olisi pitänyt pakottaa pohtimaan aikoja, jolloin urheilijamme olivat pallomme parhaita!

Tyhjä urheiluvuosi 2020 olisi voitu korvata äänestyksellä, jolla olisi pantu järjestykseen maamme urheiluhistorian 10 tai 20 kaikkien aikojen parasta urheilijaa. Se lista olisi ollut täynnä komeita urheilumuistoja ja nostalgiaa!

Se olisi pakottanut nuoremman toimittajapolven myös paneutumaan maamme huippu-urheilun historiaan.

Poikkeusvuosi olisi myös havahduttanut urheilun lajiniilot huomaamaan huippu-urheilumme monipuolisuuden ja sen, miten tavattoman vaikeaa on arvottaa eri lajien menestyneitä urheilijoita, kun kaikkia menestyksiä ei ole saavutettukaan senttien ja sekuntien marginaaleilla.

On ollut urheiluvuosia, jolloin MM-titteli tai olympiamitalikaan ei riittänyt edes kolmen kärkeen äänestyksissä. Ampuja Juha Hirvi, Sydneyn olympiakisojen hopeamitalisti, ei päässyt edes liiton 25 ehdokkaan listalle.

Se oikaistiin itse äänestystilanteessa, kun jäsenistö nosti Hirven vuoden 2002 kakkoseksi Arsi Harjun jälkeen.

Vuoden urheilija -äänestyksen tulos julkistetaan torstaina 14.1. Urheilugaalassa.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus