Valtakunnallinen näkyvyys helli haminalaisyritys AK Sound & Music Servicen valotaidetta koko joulukuun. Yrityksen loihtima Haminan Raatihuoneentorin jouluvalaistus sai huomiota valtakunnallisissa medioissakin ja julkisuutta pönkittivät osaltaan tuhannet valojen juhlaa somemaailmaan viestittäneet.

Jari Vähämäki perusti yrityksensä 25 vuotta sitten.

– Sitä ennen oli tutustuttava ääni- ja valomaailman ihmeisiin omien bändien kautta. Husulan Kasinolla vierailleet huippubändit oli käytävä kuuntelemassa ja aina sieltä ammennettiin oppia myös musiikin miksaamiseen, muistelee Vähämäki.

– Pitkäaikaisia asiakkaitani olivat mm. Muska, Wigwam ja Eini. Ohjelmatoimistoille piti tehdä sitten myös pikaisia pistokeikkoja ja tapahtumia. Töitteni kysyntä kasvoi. Varaston viereisen Metsäkylän Seuratalon tanssit olivat aina mittavia, kun isot artistit olivat areenalla ja niille toimiteltiin ääni- ja valokalustoa.

– Niemelän Jallen kanssa on toteutettu myös monet suuret musikaalit.

HP:n pesispeleistä alkanut  yritystoiminta kasvoi ja kasvoi. Pesispeleissä Vähämäelle lankesi myös taukomusiikin soittaminen.

– Teatterikin on tullut tutuksi, kun äänilaitteiden pikatoimitus muuttuikin pidemmäksi pestiksi ja työskentelin seitsemän vuoden ajan Lappeenrannan teatterin vierailevana äänimiehenä.

Valaisu- ja äänentoistokeikkoja on ollut viime vuonna koronan paineessa rankasti vähemmän kuin esimerkiksi 2019.

– Hamina ja Kotka ovat olleet aina suuria asiakkaitani. Suurimpia paikallisia on ollut Meripäivät ja Dark River -festarit sekä Haminan tapahtumat kuten Valojen yö. Myös RUK:n kurssijuhlia on tehty varmaan jo 35. Eri vuosina on poikinut sitten aina muutakin isompaa kulttuuritapahtumaa esim. LPR Kalenat ja erilaisia urheilutapahtumia vaikka SM-viestit ja SM-suunnistukset.

Joulukuun kestänyt JoulunTähdet -tapahtuma on ollut AK Sound & Musicin pisimpiä valaisujuttuja monella tavalla.

– Koronakevään positiivisimpia uutisia oli tapahtumatuotantoyhtiö East Coast Eventsin perustaminen Haurun Samin kanssa ja näinä vaikeina aikoina tehtiin kuitenkin kolmisenkymmentä tapahtumaa ja striimiä.

Äänentoisto ja valaisu ovat investointivaltaisia aloja.

– Ne myös kehittyvät nopeasti. Viime vuosikymmenen aikana on äänipuolella jouduttu panostamaan digitaalisiin miksereihin ja valopuolella vanhat PAR-kannut ovat vaihtuneet isompiin ledeihin.

– Suurten ja suurempien tilaisuuksien vuoksi laitekantaa on oltava reservissä tarpeeksi ja suo on loputon.

Joulun Tähdet valospektaakkeli on huomattu Haminan ulkopuolellakin. Jari Vähämäki on saanut vastailla lukuisiin tarjouspyyntöihin. Erityisen kiehtovan vaikutelman yleisöön ovat tehneet ”taivaslamput”, joilla Raatihuoneentorilla luotiin avaruuteen saakka yltäneet vaikutelmat.

– Led-valot ovat tulleet alalle vahvasti, mutta näissä ”taivaslampuissa” on 380 w kaasupurkauspoltin ja valokeilat sekä muut efektit saadaan aikaiseksi lamppujen hyvällä optiikalla.

– Valot eivät yksin riitä tunnelman luomiseen, pitää olla myös jotakin, mitä valaistaan. Haminassa sitä on.

Maaliskuusta 2020 alkaneet, koronasta johtuneiden tapahtumien peruutukset ja siirrot vuodelle 2021 ovat olleet valo- ja äänimiehille piinallisia, samalla lailla on kärsinyt koko tapahtuma- ja kulttuuriala. Vähämäen yritys on vielä selviytynyt ja kehittänyt sekä investoinut toimintaa myös striimi-puolellekin.

– Tapahtumateknillinen kysyntä on kieltojen takia kuitenkin romahtanut ja koronasta johtuva epävarma tulevaisuus näyttää jatkuvan, sanoo Vähämäki.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image

Joulukuista valojen juhlaa Haminassa. Kuvan otti alan yrittäjä Jarno Koivula tasokkaalla dronekalustollaan.

Jari Vähämäki sanoo, että uusilla valaisimilla on hyllyhintana usein 6 000 euroa ja ylikin.

AK Sound & Music Servicen varastoissa on käsittämätön määrä valaisin- ja äänentoistoalan kalustoa oheislaitteineen.

  • Slider image
  • Slider image
  • Slider image