Haminan talousalueen uutislehti

Diktaattorille karvas tappio

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF puristi viimeinkin ainoan oikean päätöksen kevään jääkiekkoilun MM-kisoista. IIHF päätti ottaa kisaisännyyden pois Valko-Venäjältä.

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF puristi viimeinkin ainoan oikean päätöksen kevään jääkiekkoilun MM-kisoista. IIHF päätti ottaa kisaisännyyden pois Valko-Venäjältä.

Paineita kisojen perumiseen on ollut koko syksyn siitä lähtien, kun Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukašenka piti vuonna 1994 alkaneen valtansa vilpillisten vaalien jälkeen. Lukašenka vangitsi syksyn aikana jopa satoja tuhansia kansalaisia, jotka olivat nousseet kadulle vastustamaan diktaattoria.

MM-kisat oli tarkoitus järjestää Valko-Venäjän Minskissä sekä Latvian Riikassa 21.5. – 6.6. Ensimmäisenä Lukašenkan toiminnan teilasi Latvia, joka kieltäytyi järjestämästä kisoja yhteistyössä Lukašenkan kanssa.

Kisojen pitämistä Minskissä puolusti viimeiseen saakka IIHF:n presidentti, sveitsiläinen Fasel, joka jäi lopulta yksin Lukašenkaa ja Minskin kisoja kannattamaan.

Urheilussa liikkuu suuri raha, etenkin suosituimmissa lajeissa. Kansainvälisessä olympiakomiteassa on jouduttu siivoamaan korruption jälkiä, samoin kansainvälisessä jalkapalloliitossa FIFAssa.

Rahalla on kohtuuton rooli myös IIHF:ssä ja se näkyi haikeutena, jolla IIHF:n presidentti Fasel joutui nielemään muiden jäsenliittojen näkemykset.

Tällä kerralla juuri MM-kisojen tukijoiden etiikka johti Valko-Venäjän kisojen perumiseen. Kun MM-kisojen suurimmat tukijayritykset Skodan johdolla käänsivät MM-kisoille selkänsä, lopulta IIHF:n hallituksen oli pakko tehdä päätöksensä.

Jos on Lukašenka saanut syksyn rajuissa mielenilmauksissa siipeensä, nyt fanaattinen jääkiekkomies kärsi sen suurimman tappionsa.

Jääkiekkoilukin elää rahan mahdista mutta onneksi elää, kun vasta rahan mahti käänsi päättäjien mielet. Päätös oli eettisesti oikea. Oikea se oli myös pelaajien ja yleisön turvallisuuden kannalta, sillä Valko-Venäjällä on äärimmäisen epävakaa tilanne

Sivuraiteelle on ajautunut ajatus siitä, tuleeko kevään aikana pelata lainkaan jääkiekkoilun MM-mitaleista? Koronarajoitukset lienevät voimassa ainakin jossakin määrin vielä toukokuussakin, joten MM-ottelut pelataan mitä ilmeisimmin ainakin puolityhjille katsomoille.

Jääkiekkoilu on parhaimmillaan vauhdikas yleisölaji, jonka tunnelmassa elävät katsojien ohella myös pelaajat. Jos toinen osapuoli puuttuu, kenelle silloin pelataan?

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus