Haminan talousalueen uutislehti

Taiteen varassa pahimman yli

Haminan Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Hämeenniemi kiinni juhlakalun rintapieleen Työväen Näyttämöiden Liiton myöntämän kultaisen ansiomerkin.

Markku ”Nipa” Porkka on yrittäjäurallaan kokenut myötä- ja vastamäkiä. 60-vuotispäiväänsä viime viikolla viettänyt mies on viimeisen vuoden ajan joutunut painimaan koronarajoitusten kanssa muun ravintola-alan lailla.

Pilke silmäkulmasta ei ole kuitenkaan kadonnut.

– Ravintola Gasthausin konkurssin aikaan 1991-92 olin tiukimmalla myös henkisesti, se oli vakava paikka. Avun sain Haminan Teatterin kautta, roolityö Unto Monosen elämään peilanneessa näytelmässä Tangosäveltäjä pelasti pahimman yli, kertoo Porkka.

Teatteriharrastusta mies pitää henkisesti tasapainottavana ja kasvattavana monellakin tavalla:

– Teatteriin näyttelijä tulee omana itsenään. Jokaisen näytelmän porukka ryhmäytyy ja sen tärkeys paljastuu haikeutena viimeistään sitten, kun kaikki esitykset on esitetty.

91 ensi-illan mies tunnetaan näyttämöiltä, mutta myös ravintola-alalta, jonne hän heittäytyi käytyään Kuopiossa hotelli- ja ravintolakoulun 1984. Monivaiheinen ura vei miehen pian keikkahommiin myös presidentti Koiviston isännöimään Kultarantaan. Ravintola-pub Hallinkulman mies perusti 2016.

Viimeiset neljä vuotta mies on vaikuttanut Haminan kehitykseen kaupunginvaltuutettuna, pari viimeistä vuotta myös Haminan Energian hallituksen puheenjohtajana.

– Yrittäjänä on harkittava tarkkaan, onko aikaa yhteiskunnallisiin askareisiin. Nyt luin lehdestä, että olen jälleen ehdolla kuntavaaleissa.

Maamme ravintola-ala on haastavassa tilanteessa, kun toimintaa rajoitetaan kokoontumis- ja aukiolorajoituksilla. Eikä loppua näy.

– Kesä pelasti paljon, mutta liikevaihdosta iltaravintolassa katoaa suuri osa, kun valomerkki pitää väläyttää jo klo 22. Kevään 10 viikon sulku puraisi koko alaa syvältä.

Haminan uinuvassa työpaikkakehityksessä Porkka näkee joitakin valonpilkahduksia:

– Satamaan tulossa oleva Fintoilin biodiesellaitos on investointina 100 miljoonan euron luokkaa. Haminan Energian Lng-investoinnin hyödyt nähdään myös lähitulevaisuudessa.

Lähipiiri tuntee Markku Porkan sanavalmiina seuramiehenä, joka on monessa mukana.

– Mitä muutakaan tällainen sirkushevonen tekisi? Työ ja harrastukset ovat aina kulkeneet minulla rinnakkain, sanoo Porkka.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli