Kuvassa Haminan nuvan kärkitrio vas. varapuheenjohtaja Ellinoora Nordström, puheenjohtaja Joona Kontinen ja Normipäivä-työryhmän pj Aaron Pihkanen.

Uusi Haminan nuorisovaltuusto aloitti kautensa tammikuun alussa järjestäytymiskokouksella. Puheenjohtajaksi valittiin nuorisovaltuuston konkari Joona Kontinen ja varapuheenjohtajaksi myös pitkään nuorisovaltuuston toiminnassa mukana ollut Ellinoora Nordström. Normipäivä @ Hamina Bastioni -työryhmän puheenjohtajana jatkaa kyseisessä roolissa ansioitunut Aaron Pihkanen.

Nuorisovaltuuston jäseniksi valittiin 16 eri-ikäistä haminalaista nuorta. Nuvan jäseniä kaudella 2021 – 22 ovat Kontisen, Nordströmin ja Pihkasen lisäksi Aleksi Tuononen, Casper Wikström, Eveliina Jansson, Ilari Viitasaari, Mette Saarelainen, Neea Soininen, Oona Friman, Ronja Tilli, Silja Maaskola, Topias Tanska, Vadim Kalinski sekä Vertti Hallberg.

Koronapandemian edelleen ollessa kiihtymisvaiheessa koko Kymenlaaksossa, myös nuorisovaltuusto tekee oman osuutensa leviämisen estämisen suhteen ja kaikki kokoukset pidetään toistaiseksi etänä. Tammikuussa Nuva ry:n järjestää koulutusta uusille sekä vanhoille nuorisovaltuutetuille, jotta saadaan kausi käynnistettyä tehokkaasti.

Haminan nuorisovaltuuston kauteen 2019-2020 rajoitukset toivat omat hankaluutensa nuorisovaltuuston toimintaan, mutta kokouksia pystyttiin kuitenkin pitämään sähköisesti.

– Lähestulkoon kaikki muu jouduttiin perumaan, vuosittaista Normipäivä @ Hamina Bastioni -tapahtumaa myöten. Viime vuonna tapahtuma oli tarkoitus järjestää yhteistyössä Hamina Tattoon kanssa, Junior Tattoon yhteydessä, kertoo nuorisovaltuuston ohjaajana jatkava Satu Lampinen (ent.Tompuri).

Lapsen oikeuksien päivänä marraskuussa päästiin kuitenkin järjestämään Haminan nuorisovaltuuston toinen tärkeä tapahtuma Nuorten hyvinvointiseminaari, joka pidettiin nyt jo neljättä kertaa perinteisesti samalla päivämäärällä. Koronarajoituksista huolehdettiin, seminaarissa oli tarjolla käsidesiä sekä kasvomaskeja ja turvavälit pidettiin kunnossa. Seminaariin voi osallistua myös etänä, ja monet käyttivätkin tätä mahdollisuutta.

– Nuorten hyvinvointiseminaarin ohjelmassa oli tällä kertaa Haminan pelastakaa lapset ry:n Vuoden lapsellinen teko -palkinnon jakaminen, Haminan mallin esittely sekä nuorille teetetyn toimijuuskyselyn tulosten käsittely.

Vuoden 2020 lopussa Haminassa nuorisovaltuutettuja oli yhteensä yhdeksän. Aikaisemmin puheenjohtajana toiminut Sanni Korjus muutti pois paikkakunnalta opintojen perässä syksyllä ja loppukauden puheenjohtajana toimi Ronja Tilli.

– Jäsenmäärä eli pitkin vuotta, kun muitakin nuoria muutti pois Haminasta. Myös osa eri työryhmien sekä valtuuston ja valiokuntien edustajista vaihtuivat vuoden aikana erinäisistä syistä, kertoo Satu Lampinen.

Syksyllä oltiin hyvin lähellä vaaleja. Uuteen nuorisovaltuustoon asettui ehdolle alunperin 26 nuorta ja nuorisovaltuuston toimintasäännön mukaan jäseniä voi olla yhteensä yhdeksäntoista. Ehdokasasettelu järjestettiin sähköisesti google formsin kautta. Osa jätti ilmoittautumislomakkeelle vääriä tietoja ja osa luopui leikistä vaalikampanjoinnin aikana.

– Kun ehdokasmäärä putosi, vaaleja ei sittenkään päästy järjestämään. Tämä oli onnekas sattuma ehdolle asettuneille, sillä kaikki halukkaat pääsivät mukaan nuorisovaltuuston toimintaan.