Wikipedia luokittelee miehittämättömän pienen helikopteri-dronen laitteeksi, jota kauko-ohjataan maasta, ellei siinä ole automaattiohjausta.
Vuosi sitten Suomessa oli 2 416 droneja hyödyntävää kaupallista toimijaa, joilla oli käytössään 3 073 dronea. Laitteiden yleistyminen on ollut vauhdikasta.
Lentävän lelu-dronen saa verkkokaupasta muutamalla kympillä, mutta kelvollisella kameralla varustettu drone maksaa jo noin 2 000 euroa, huippulaitteen 10 000 euroa.
Ensi kesänä heinäkuun 1. päivästä lähtien on dronen lennättäjän suoritettava ilmailuun liittyvä verkkokurssi ja -tentti 1. helmikuuta alkaen. Tähän liittyy myös laitteen rekisteröimisvaatimus. Vaatimusten taustalla ovat uudet EU-asetukset.
Haminalainen Jarno Koivula hankki ensimmäisen dronensa neljä vuotta sitten. Nyt hän lennättää dronejaan yrittäjänä, sillä ilmakuvilla on vankka ja kasvava asiakaskuntansa.
– Valokuvausintoni alkoi dronekuvauksilla. Nyt toimintani on laajentunut kaikkeen kuvaukseen ja oman studion rakensin kotimme yhteyteen Neuvottomaan, kertoo Koivula.
Koivula sanoo, että drone avasi uuden näkökulman Haminaan.
– Maisema saa aivan uuden ilmeen, kun nostaa droneen liitetyn kameran 100 metriin. 120 metriä on dronen lennättämisessä maksimikorkeus ja säädöksiin on merkitty myös useita lentokieltoalueita.
– Drone on jossakin määrin sääherkkä laite. Yli 10 m/s tuuleen ei kannata dronea hilata. Pakkasenkesto on huono, sillä pakkasella virrankulutus on kova ja lennätys voi jäädä muutamaan minuuttiin.
Kiellettyihin alueisiin kuuluu esimerkiksi ydinvoimaloita, öljynjalostamoita ja valtionhallinnolle tärkeitä alueita. Puolustusvoimien tontille on turha yrittää ja rajavyöhyke on myös ehdottomassa lentokiellossa.
– Valmistajien laitteisiin asentamat aluerajoitukset eivät automaattisesti suojaa lennättäjää virheen tekemiseltä ja ajautumiselta kielletylle alueelle. Siksi ennen lennättämistä on varmistettava aktiiviset alueet kieltojen tai rajoitusten osalta. Virallinen tieto voimassaolevista kielloista ja rajoituksista löytyy Ilmailutiedotuspalvelusta. Esimerkiksi Haminan sataman alueella voi lennättää vain luvan kanssa.
– Valvonta rajaa pois harrastelentäjät, sillä lennättämiseen vaaditaan laitteen rekisteröinti ja verkkokurssin ohella myös tentti. Dronetoimijain rekisteri otetaan käyttöön tammikuun lopussa.
Koivulan ”tallissa” on kaksi dronea. Ahkera dronekuvaaja saa myös tilauksia.
– Sosiaalisen median ja puskaradion kautta kuvani saavat julkisuutta ja julkisuus tuo sitten tilauksia. Kuvat olen tuotteistanut verkkokaupassa myytäviin tuotteisiin. Hamina-sarjan tuotteissa tarjolla on mm. jääkaappimagneetteja, mukeja, avaimenperiä, postikortteja ja vaikka leikkuualustoja.
Ilmakuvauspalvelu Jarno Koivulan koko settiin voi tutustua verkkokaupassa (jarnokoivula.fi/verkkokauppa). Koko setti on esillä myös Posliinitar AnnMaaritissa (Raatihuoneentori 14).
Dronekuvaaja Koivulalla on riittänyt Haminassa eksoottista kuvaamista kaupungin maisemien ohella.
– Suurlippu ja sen vaiheet on tarkasti taltioitu. Joulukuinen JoulunTähti kokonaisuus valoineen herätti huomiota laajemminkin ja kalustolleni tulikin runsaasti lentotunteja.