Haminan talousalueen uutislehti

Kun lumikaaos uhkaa, Valtteri rientää apuun

Peruskoulun viimeistä luokkaa käyvä Valtteri tekee koulun ohessa auraus- ja pihalumitöitä.

Harvassa ovat 15-vuotiaat lumenauraajat, joilla on työvälineenä saunamökin kokoinen traktori. T-ajokortin saatuaan Valtteri Kataikko Metsäkylästä päätti tarjota apuaan lumitöihin Haminan ja Karhulan alueella.

– Aloitin traktorin ajamisen heti kun jalat ylsivät polkimille, Valtteri kertoo.

7–8-vuotiaana vesseli jo opetteli pihapiirissä massiivisen työpelin käsittelyä. Monet traktorilla tehtävät työt ovat ajopeleistä ja koneista kiinnostuneelle pojalle tuttuja ja perinjuurin harjoiteltuja. Valtterin vastuulla on mm. perheen yrityksen, Reittisen Kotileivän piha-alueen lumityöt.

15 täytettyään hän sai traktorikortin, joka oikeuttaa ajamaan alle 60 km tuntivauhtia kulkevaa traktoria myös liikenteessä.

– Nyt voin tehdä auraus- ja pihalumitöitä muillekin. Traktorin varustukseen kuuluu mm. lumilinko, siipilumikauha ja perälevy.

Valtterin traktori on järeä peli, joka ei aivan kapoisille pihakäytäville mahdu.

– Laajemmat pihat, parkkialueet, piha- ja mökkitiet hoituvat tällä helposti.

Lumityöpalvelu on Valtterin oma idea. Yrittäjäperheen lapsena hän on oppinut työntekoon jo nuorena. Jutuntekopäivän aamuna oli nuorukainen ollut jo isoveli Matiaksen apumiehenä toimittamassa leipäkuormia kauppoihin.

Viikolla veljeksillä on kummallakin omat opiskelumenonsa, mutta viikonloppuna he saattavat hyvinkin joutua hommiin. Reittisellä leipää leivotaan kuutena päivänä viikossa, mutta viikonloppuisin on usein koneiden huoltoa, missä pojista on iso apu.

Tuleeko yrittäjäperheen lapsista myöhemmin yrittäjiä? Lumityöbisnes on siihen ainakin hyvää harjoittelua.

– Yrittäjän ammatti tuntuisi kyllä ihan luontevalta sitten peruskoulun ja ammattiopintojen jälkeen!

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli