Haminan talousalueen uutislehti

Ekamin koko autoala siirtyi Haminan kampukselle

Tiimipäällikkö Sami Tervonen (vas.) esitteli Ekamin rehtori Sami Tikkaselle uudistunutta autopuolen koulutusta.

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekamin autoalan opetus siirtyy kokonaan Haminaan maaliskuun aikana ja koulutus Kotekon kampuksella Kotkassa päättyy. Oppimisympäristöjen uudistaminen on osa Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän vuonna 2018 hyväksyttyä toimitilaohjelmaa.

– Ohjelman tavoitteena ovat toimintaa tukevat, turvalliset, terveelliset ja viihtyisät tilat, joiden ylläpito voidaan järjestää suunnitelmallisesti tulevaisuuden tarpeet huomioiden. Toimitilaohjelman tavoitteena on myös turvata rakennusten kuntoa ja määrittää hyvä perusta Ekamin vuosittaiselle talous- ja toimintasuunnitelmalle sekä investointiohjelmalle, sanoo kuntayhtymän johtaja, rehtori Sami Tikkanen.

Uudet autoalan 1,1 miljoonaa euroa laitehankintoineen maksaneet tilat remontoitiin rakennusalalta ja venerakentamiselta tyhjiksi jääneisiin tiloihin, jossa neliöitä on noin 1 300. Venerakentamisen opetus päättyi ja rakennusala siirtyi Ekamin Malmingin toimipisteeseen.

– Vetovoimaa autoalan koulutukseen pyritään lisäämään asianmukaisten tilojen ohella myös uusilla opetusvälineillä. Monikäyttöisissä tiloissa hukkaneliöt on pyritty minimoimaan esimerkiksi lattiaan upotetuilla nostimilla, jolloin samaa paikkaa voidaan käyttää auton huoltoon ja niin sanottuna permantopaikkana esimerkiksi ryhmäopetuksessa, selvittää autoalan tiimipäällikkö Sami Tervonen.

Tilat on suunniteltu katsomalla työelämän kanssa tulevaisuuteen. Osana opetuksessa on myös asiakkaiden autojen vastaanottotila, jossa opiskelijat pääsevät oppimaan aisakaspalveluakin.

Uudistettujen tilojen suunnitteluun on osallistettu Ekamin väen ohella myös työelämän edustajia. Työelämän yhteistyökumppani Broman Group Oyj (AD Varaosamaailma, Motonet) antoi myös monipuolisesti asiantuntijanäkemystä korjaamotilojen suunnitteluun ja sen tekniseen varustamiseen.

Johanna Kuisma vaihtoi kaupan alalta opiskelemaan autojen tekniikkaa.

– Haminan kampuksen osalta tavoitteena on profiloida kampus teknologiakampukseksi. Jo nyt opiskelijain määrä on kasvanut merkittävästi. Autoalan uusi oppimisympäristö on suunniteltu vastaamaan autoalan koulutuksen järjestämisen tarpeisiin pitkällä tähtäimellä. Siksi tilojen ja oppimisympäristön suunnitteluun osallistettiin laajasti myös työelämän edustajia, kertoo rehtori Sami Tikkanen.

Jatkossa Ekamin autoalalla voi opiskella ajoneuvoasentajaksi ja jo alalla olevat voivat täydentää osaamistaan diagnostiikkakoulutuksessa.

– Uutena on tulossa varaosamyyjän koulutus ja mahdollisesti automyyjän koulutus. Koulutuksia tulee olemaan tarjolla perusopinnoista ammattitutkintoihin ja erikoisammattitutkintoihin, valistaa rehtori Tikkanen.

– Raskaan kaluston asentajiksi suuntautuville koulutusta järjestetään yhteistyössä alan työpaikkojen kuten Raskasparin kanssa. Nykyisestä koulutusvalikoimasta automaalari ja autonkorikorjaaja siirtyvät oppisopimusmahdollisuuksiksi, kertoo Sami Tervonen.

– Olemme ylpeitä uusista tiloista ja sillä on varmasti merkitystä autoalan houkuttelevuuteen pitkällä tähtäimellä, sanoo Tervonen.

Tervonen korostaa, että Ekamin autoala ei kilpaile alan korjaamoiden kanssa, vaikka opetusmielessä tekeekin joitakin alan töitä:

– Meillä on runsaasti yhteistyökorjaamoita, joista löydämme opiskelijoillemme myös harjoittelupaikkoja. Opettajamme operoivat jatkuvasti kentän korjaamoilla tutkaillen koulutuksellisia tarpeitamme.

Autoalalle valmistuneiden uusien tilojen uskotaan lisäävän alasta kiinnostuneita nuoria yhä enemmän. 120 alaa Ekamissa jo opiskelevasta 1/3 tulee Kotkasta ja Pyhtäältä ja loput Hamina, Miehikkälä ja Virolahti -alueelta.

Haminaa Ekamin teknologiakampuksena tukevat myös sähkö- ja automaatioalan koulutussuunnat sekä tieto- ja viestintätekniikka-ala ja turvallisuusala. Muita Haminan kampuksen koulutussuuntia ovat käsi- ja taideteollisuusala, liiketalousala sekä matkailu-, ravitsemis- ja elintarvikeala.

17-vuotias Mikko Yrkki päätti siirtyä kaksipyöräisistä laitteista autopuolen opintoihin.

Autoalassa on vetoa

Kotkalaiset Johanna Kuisma ja Mikko Yrkki aloittivat autoalan opinnot syksyllä. Maaliskuussa opinnot siirtyvät kokonaisuudessaan Ekamin Haminan kampuksen toimipisteeseen remontoituihin uusiin tiloihin.

– Olen työskennellyt eri tehtävissä kaupan alalla yli 10 vuotta. Veri veti kuitenkin autoalalle, sillä isäni on työskennellyt koko työuransa autojen kanssa ja miehelläni on oma korjaamo Kotkassa, kertoo Kuisma, 33.

Autoissa häntä kiehtoo erityisesti sähkötekniikan kasvava osuus:

– Testerien kautta autojen korjaus ja huolto menevät. Myös sähköautojen yleistyminen edellyttää sähköpuolen hallitsemista, arvioi Kuisma, jonka lisäksi Ekamin autoalalla on kymmenkunta muuta naista.

Mikko Yrkillä, 17, ei ole autopuolelle sukurasitteita:

– Oma innostukseni alalle kumpuaa oikeastaan kaksipyöräisistä. Muutaman kuukauden opintojen jälkeen täällä voin sanoa, että juttu todella motivoi ja ala tuntuu jo kuin harrastukselta, sanoo Yrkki.

– Perusasentajan työt on ensin opittava ja jostakin löytyy se erityisosaamisen aluekin.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli