Haminan talousalueen uutislehti

Hantan kumura muistetaan

Hantta Montonen ei säästellyt ruutiaan mailaan tartuttuaan. Tämä kuva on napattu lehtikuvasta kaudelta 1977, jolloin Hantta jatkoi uraansa HP:n kakkosjoukkueessa Oranssipaidoissa.

Hannu Montonen oli yksi tärkeä lenkki Haminan Palloilijain SM-kultaa 1974 voittaneessa pesäpallojoukkueessa. Parhaimmillaan vuosina 1970 – 1974 HP oli pelottava vastustaja  muille joukkueille.

– Meillä kaikilla oli henkilökohtainen lajitekniikka todella kovalla tasolla, ja kun joukossa oli myös kokemusta ja sen kautta myös voimaa ratkaisuihinkin, ei menestyksemme oikeastaan edes yllättänyt, kelaa menneitä pelivuosiaan Montonen, joka vietti maanantaina 70-vuotispäiviään.

Alkutahdit Hannu ”Hantta” Montosenkin huippu-uralle lyötiin jo HP:n juniori-ikäluokissa. Valmentajina oli osaavaa porukkaa ja kaudella 1970 HP nappasi A-poikien SM-kullat. Hantan lisäksi miesten joukkueeseen työntyivät tuosta sakista jo junioreina Hanttaa nuoremmat Markku Koso, Heikki Hattari, Jukka Parikka ja Lassi Forsell.

– Olimme teknisesti muita vahvempia. Opimme jo junioreina lyhyet lyönnit, räpylähommat ja kaikilla meillä oli myös omat erikoistemppumme.

Hannu Montonen tunnettiin kierosta kumurastaan, jolla hän yllätti vastustajansa. Parhaalla kaudellaan mies iski 20 juoksua.

– Opin lyömään kumuran talven sisätreeneissä, jossa käytimme yliraskasta mailaa. Kumurassa pitää päästä pallon alle, jotta palloon tulisi kova yläkierre. Onnistunut lyönti pudotti pallon yllättävästi koppareitten eteen, josta pallo vielä pomppasi kierteisenä kopparien yli, selvittää Hantta.

Montosen kimurantti kumura oli lyönti, jota muut yrittivät kopioida.

– Sotkamon Jymy passitti kameramiehen kaitafilmaamaan temppujani ja niin oppi levisi Sotkamoonkin muiden joukkueiden kannalta tuhoisin seurauksin.

Hyvässä joukkueessa oli valtavasti osaamista. Joukkueen ytimessä oli piinallisen kova lukkari Markku Raasu.

– Kari Lindberg hoiti voimalyönneillään ratkaisuja, Raimo Pasanen oli mailassa monipuolisempi ja Risto Kivelän hiipivää etenemistä eivät vastustajat osanneet varoa.

– Polttolinjamme oli kyllä tappavan tehokas, muistelee Hantta vieruskavereitaan Parikka – Lindberg – Pasanen.

Hantta Montonen lopetti huippu-uransa vain 25-vuotiaana kauteen 1976, jolloin HP putosi SM-sarjasta.

– Pelaamista en lopettanut vaan kävin vielä 1990-luvulla pelaamassa alasarjojen pelejä. HP:n ensi kautta odotan mielenkiinnolla, joukkueella on hyvät mahdollisuudet nousta sarjan keskikastiin, arvioi Hantta.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli