Haminan talousalueen uutislehti

Korona ei ole ongelma vain vaalipäivänä

Korona vaikuttaa kevään kuntavaaleihin monin tavoin.

Korona vaikuttaa kevään kuntavaaleihin monin tavoin. Eräät korkeat virkamiehet ovat arvioineet koronatilanteen jopa sellaiseksi, että kuntavaalien ajankohtaa tulisi siirtää. Oikeusministeri on kuitenkin ilmoittanut, että vaalit järjestetään normaalisti huhtikuun kolmantena sunnuntaina, 18.4.2021.

Edellisissä kuntavaaleissa ennakkoon äänesti runsaat 1,1 miljoonaa äänioikeutettua. Vaalipäivänä viivansa kävi vetämässä vajaat 1,5 miljoonaa äänioikeutettua. Virkamiesten huoli kohdistui juuri vaalipäivään.

Puolitoista miljoonaa ihmistä käy silloin päivän aikana oman äänestysalueensa vaalihuoneistossa, piipahtaa pienessä äänestyskopissa ja vetää viivansa äänestyslippuun vaalilautakunnan antamalla kynällä.

Riski viruksen leviämiselle on suuri. Jotta riski ei toteudu, vaalivirkailijoiden ja -avustajien tehtävänä on huolehtia siitä, että vaalihuoneistoihin ei tulla ilman maskia, että etäisyydet pidetään riittävinä ja että käsidesiä käytetään mennen tullen.

Kynät eivät myöskään saa siirtyä kädestä käteen desinfioimatta eikä vaalihuoneistoihin ole syytä jäädä norkoilemaan. Uskon kyllä, että tässä onnistutaan.

Ongelmat vaanivatkin ihan muualla. Esimerkiksi koronasta johtuvien kokoontumisrajoitusten takia mahdollisuuksia ehdokkaiden ja äänestäjien perinteisille kohtaamisille ja siis välittömälle vuorovaikutukselle tulee nyt olemaan vähemmän, mitä kenties koskaan ennen.

Ellei tilanne oleellisesti parane, puhetilaisuuksia ja toritapahtumia ei voida järjestää.

Tilalle tarjotaan kovasti sosiaalisen median eli lyhyesti somen foorumeja, kuten facebookia, instagramia, twiittejä ja mitä niitä nyt onkaan. Someen kuitenkin liittyy ainakin kaksi isoa ongelmaa.

Ensimmäinen ongelma on palvelujen piiriin kuuluvien epätasainen jakautuminen niin alueellisesti kuin eri ikäryhmissäkin. Kun kaikista suomalaisista noin kaksi kolmannesta on jonkun sosiaalisen median piirissä, niin eläkeläisistä siellä pyörii vain vajaa kolmannes.

Toinen ja vielä suurempi ongelma on se, että somessa käytävän, valtaosaltaan asiallisen ja rakentavan keskustelun lisäksi some on myös valheellisen tiedon ja väärien väittämien todellinen sammio. Tästä USA:n presidentinvaalit olivat hyvä esimerkki.

Ongelma tämä on siksi, että somessa esiintyviä vääriä tietoja on vaikea, jopa mahdoton, kattavasti oikaista.

Näin ne saattavat muuttua ajan mittaan ja useasti toistettuna kansan mielissä jopa ”todeksi”. USA:ssa iso osa Trumpin kannattajistakin uskoi, että vaalivoitto vietiin Trumpilta vilpillisin keinoin ääntenlaskun yhteydessä. Tätähän Trump toitotti twiiteillään useamman kerran päivässä.

Kuntavaalit ovat tällä kertaa poikkeuksellisen tärkeät. Tulevan vaalikauden aikana kunnissa joudutaan tekemään isoja ja pitkälle vaikuttavia strategisia päätöksiä. Lähtökohdat koronastakin johtuen ovat vaikeat.

Kuntatalouden tervehdyttäminen ja hyvinvointipalvelujen varmistaminen muodostavat yhtälön, jota ei ole helppo ratkaista. Nyt tarvitaan enemmän kuin aikoihin laajaa yhteistyötä niin kunnan sisällä, eri ryhmien kesken kuin naapurikuntienkin välillä seudullisissa asioissa. Samassa veneessä ollaan.

Tervehenkinen ja asiallinen vaalikampanjointi luo parhaan pohjan vaalien jälkeisen yhteistyön syntymiselle.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus