Haminan talousalueen uutislehti

Rokotteita ei jaeta kipeimpään tarpeeseen

Sanna Marinin (sd) johtama hallitus on saanut monilta tahoilta kiitosta koronapandemian hoidosta.

Sanna Marinin (sd) johtama hallitus on saanut monilta tahoilta kiitosta koronapandemian hoidosta. Hallitus joutui koronan eteen aseettomana ja yllättäen, mutta käynnisti välittömästi laajat toimenpiteet koronapandemiaa vastaan.

Kympin arvoiseen suoritukseen ei hallituskaan yltänyt. Pahiten on tökkinyt hapuileva tiedonkulku, kun soppaa on ollut keittämässä useita ministereitä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun kyky ja tapa esittää asioita mahdottoman vaikeaselkoisesti on jättänyt kuulijan kovin usein tyhjän päälle: mitä ministeri oikeastaan sanoi ja tarkoitti?

Hallituksen urakka on ollut valtava pelkästään koronapandemian ympärillä. Muuttuva pelikenttä on johtanut siihen, että esiintulleisiin uusiin asioihin ei aina ole löytynyt oikeita vastauksia.

Käännekohta koronapandemian taltuttamisessa oli vuodenvaihteen tienoilla, kun markkinoille tuli ensimmäisiä WHO:n hyväksymiä rokotteita.

Suomen ongelmana on ollut maahamme saatavien rokotteiden pieni määrä, vaikka Suomi on budjetoinut rokotteiden hankkimiseen lähes 200 miljoonaa euroa. Nyt tuntuu, että valmistuvista rokote-eristä tippuu vain häntiä.

Rokotteiden hankkimisesta ei Marinin hallitukselle voi antaa täyttä kymppiä.

Hämmennystä herättää myös hallituksen määräämä rokotusjärjestys, jonka mukaan rokotteita jaetaan tasaisesti kaikille alueille riippumatta siitä, millainen epidemiatilanne alueilla on.

Helsinki-Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n alueella koronatartuntojen määrä on selkeästi suurempi kuin muualla, mutta HUS joutuu kärsimään samasta rokoteniukkuudesta ilman määrällistä etua.

Hallituksella olisi ollut valta panostaa enemmän pandemiasta kipeimmin kärsiville alueille. Kaikki hyväksyvät vanhusten ja terveydenhoitohenkilökunnan etuoikeuden rokotuksiin, mutta pandemiasta pahiten kärsivä HUS:n alue ei armoa saanut.

HUS:n korkeina pysyvät tartuntamäärät heijastuvat suoraan myös sitä lähimpiin sairaanhoitopiireihin.

Suomessa on ollut perinteisesti vallalla ajattelu, että kaikkia pitää kohdella tasapuolisesti. Rokotteiden jakamisessa periaatteesta olisi kuitenkin tullut joustaa jo järkisyistä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus