Haminan talousalueen uutislehti

Hamina – Kotka mainettaan parempi

Elinkeinoelämän keskusliiton perinteinen vuositutkimus Kuntaranking antoi kovin murheellisen kuvan Haminan – Kotkan seudusta.

Elinkeinoelämän keskusliiton perinteinen vuositutkimus Kuntaranking antoi kovin murheellisen kuvan Haminan – Kotkan seudusta. Kuntarankingissa seutu oli pohjalla, alemmas ei voi päästä.

Asiat ovat kuitenkin toisesta vinkkelistä katsoen ihan mukavasti. Juuri Haminan ja Kotkan seutu kiinnostaa suuria yrityksiä investointikohteina. Google on kirkas helmi 2,6 miljardin panostuksillaan, mutta nyt odotamme UPM:n biojalostamoinvestoinnin aloittamispäätöstä Kotkaan.

Haminassa on käynnistymässä Fintoilin biojalostamon rakentaminen, investoinnin arvo on noin 100 miljoonaa euroa. Akkuteollisuuden rantautumista seudulle odotetaan niin Kotkassa kuin Haminassakin.

Seudun suurin vetovoimatekijä on kuitenkin edelleen maan suurin yleissatama HaminaKotkan satama, jonka ympärille myös useimmat uutiset investoinneista sijoittuvat.

Kymenlaakso on perinteistä raskaan teollisuuden, pitkien savupiippujen maakuntaa. Viime vuosina on juuri puunjalostusteollisuutta saneerattu vahvimmin, ja sillä on ollut suora vaikutus seudun alihankintateollisuuteen. Kun suuri asiakas poistuu, alihankintapuoli joutuu ongelmiin. Ja ne ongelmat kertautuvat nopeasti eteenpäin.

Juuri Seinäjoen seudulta raskas teollisuus on puuttunut. Elinkeinoelämän nousu on perustunut Etelä-Pohjanmaalla yrittäjyyteen ja riskien ottamiseen.

EK:n tutkimukseen on silti syytä tutustua tarkemmin, mutta on vaadittava myös tarkemmat tiedot kyselyihin tulleista vastauksista. Selvittävätkö yritystiheys sekä työllisyys- ja yrittäjäaste sittenkään riittävän syvällisesti seudun yrittäjyydelle tarjoamia puitteita.

Suuret ja vielä suuremmat yritykset ovat oivaltaneet juuri Hamina – Kotkan seudun oivalliseksi investointikohteeksi. Jos seutu olisi todellakin yrittäjyyden takapajula, tokkopa tänne olisi miljardisatsauksia koskaan tehty eikä uusiakaan sitten suunniteltaisi.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide