Haminan talousalueen uutislehti

Valokuidun myynti Pyhällön kyliin on käynnistynyt

Autoilija Veli Aalle toivotti tervetulleeksi valokuidun sekä asiantuntija Joni Havuahon.

Pyhällön kyliin kaavailtu valokuituhanke etenee. Liittymien myynti on käynnistynyt, Haminan kaupunki on myöntänyt hankkeelle 600 000 euron rakennusaikaisen luototuksen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus on myöntänyt hankkeelle 500 000 euron rahoituksen.

Liittymien aktiivinen myyntityö käynnistyi Pyhällössä viikko sitten, kun hankkeeseen palkattiin valokuituasiantuntijaksi ja liittymien myyjäksi Joni Havuaho.

Valokuituyhteydet rakentaa Kymijoen Kyläkuitu osuuskunta. Kyläläisten innostuminen asiaan ratkaisee hankkeen etenemisen, sillä jos halukkuutta nopeisiin kuituliittymiin ei ole riittävästi, hanketta ei pystytä toteuttamaan.

– Tavoitteenamme on 140 liittymää. Suurin kustannus on kuitukaapelien kaivaminen ojiin. Mitä enemmän tulee kaivuukilometrejä, sitä enemmän valokuituverkon rakentaminen maksaa. Hankkeen toteutumiseen tuleekin tavoiteltua tilaajamäärää enemmän vaikuttamaan mikä on suhdeluku ojametri/tilaaja sanoi hankkeen projektivastaava Aulikki Kylliäinen.

Pyhällön kylien kyläaktiiveihin kuuluva Jouko Yläjääski on julkisesti ilmoittautunut kuidun vankaksi kannattajaksi ja hän oli ensimmäisten kyläläisten joukossa piirtämässä nimensä sopimuspaperiin.

– Se herätti meidän kyläläiset, kun Kannusjärvi sai kuitunsa. Miksemme hankkisi kuitua myös Pyhällön kyliin, muisteli Yläjääski kuituhankkeen heräämistä.

Valokuituasiantuntija Havuaho ottaa puhelimitse yhteyttä kyläläisiin kertoen valokuidun hyödyistä verrattuna mobiiliyhteyksiin.

– Painotan sitä, että valokuityhteys on tarjolla Pyhällön kyliin vain nyt. Mikäli hanke ei toteudu vaisun kysynnän vuoksi, toista tilaisuutta ei tule, sanoo Havuaho.

– Liittymän saa kotiinsa 1 990 eurolla eli hinta on sama kuin Kannusjärvellä ja Metsäkylässä, joissa Kyläkuidulla on 170 asiakasta. Mikäli hanke saa riittävästi kannatusta, rakennustyöt pyritään aloittamaan jo tänä vuonna.

Tulevaisuuden tietoliikenneyhteydet rakennetaan valokuidulla, koska sen kapasiteetti on rajaton. Maahan kaivetun kuitukaapeloinnin käyttöikä on 50–100 vuotta ja verkon nopeutta voidaan nostaa aina tarpeen vaatiessa.

– Nopeimmat ja luotettavimmat laajakaistayhteydet toteutetaan nyt ja tulevaisuudessa valokuidulla. Valokuituyhteys tarjoaa nopean ja luotettavan nettiyhteyden lisäksi monipuoliset TV- ja viihdepalvelut sekä parantaa mahdollisuuksia etätyöskentelyyn harvaan asutuilla alueilla.

– Valokuidun valintaa voi aina perustella myös kiinteistön arvonnousulla. Kiinteistö, jossa valokuitu on valmiina, on houkuttelevampi vaihtoehto uutta kotia etsiville kuin kiinteistö ilman valokuitua.

– Kyläkuidun aiemmin rakentamilla alueilla on myös jatkuvasti kysyntää jälkirakentamiselle eli kiinteistöjen ostajat ja paluumuuttajat kysyvät viikoittain tarjouksia kuituyhteyden saatavuudesta ja hinnasta. Selvästi myös koronan aiheuttama etätyön lisääntyminen näkyy valokuituyhteyksien kysynnässä.

– Voikin sanoa, että ne kyläalueet, joissa valokuituyhteys mahdollistaa nopeat ja luotettavat tietoliikenneyhteydet tulevat ”elämään” myös tulevaisuudessa kertoo Kylliäinen.

Valokuituyhteys on oma yhteys, jota ei jaeta kenenkään muun kanssa. Esimerkiksi nykyaikaisissa mobiililiittymissä yhteys jaetaan alueen kaikkien käyttäjien kesken ja yhteys voi ruuhkautua.

Voiko kunnollisia yhteyksiä olla tarjolla itärajan alueelle? Kysymys koskee nimenomaan mobiiliyhteyksiä eli tulevaisuuden 5G-liittymiä, joiden saatavuus on epävarmaa itärajan läheisyydessä vallitsevan katvealueen takia, tämä ei kuitenkaan vaikuta valokuidun saatavuuteen.

– Valokuituyhteys on aina turvallinen, sillä kuituyhteys rakennetaan kiinteistökohtaisesti, eikä signaalia jaeta ilmateitse. Toisin sanoen sijainti ei vaikuta valokuidun saatavuuteen, painottaa projektivastaava Kylliäinen.

– Kiinteistöön asennettu valokuitu ei tarvitse muita internetliittymiä, jolloin voi irtisanoa muut voimassaolevat liittymät.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide