Haminan talousalueen uutislehti

Kivijalkaliikkeet ovat osa kiinnostavaa kaupunkikuvaa

Sanna Vapalahti pitää omaa Sisustus Laventeliaan helmikuussa auki keskiviikosta lauantaihin. – Ideoin uutta ja lataan akkuja. Kesällä liike on todennäköisesti auki joka päivä.

Koronavuosi on vaikuttanut eri toimialoihin ja yksittäisiin yrityksiin vaihtelevasti. Päivittäistavarakaupalle vuosi on merkinnyt kasvua. Pahimmat taloudelliset vauriot kohdistuvat matkailu- ja ravintolatoimintaan, kulttuuri- ja viihdealalle sekä osaan erikoiskaupasta.

Korona on myös vauhdittanut asiakkaiden siirtymistä kaupankäyntiin verkossa, mikä useimmiten tarkoittaa ostosten keskittymistä alan suurtoimijoille ja haasteita paikalliselle kivijalkakaupalle.

– Muutama yritys on vuoden aikana lopettanut, ainakin osittain koronan vuoksi, toteaa Kehittyvä Hamina ry:n puheenjohtaja Sanna Vapalahti.

Muutamat paikalliset yritykset ovat kehittäneet uudenlaista yhteistyötä, mutta laajemminkin sitä voisi olla. Yhdistys haluaa herätellä yrityksiä miettimään myös uusia muotoja yhteistyölle.

– Kannattaa etsiä synergiaetuja. Yrittäjillä on positiivista suhtautumista esim. yhteismainontaan. On kaikkien etu, että Haminaan tulee ulkopaikkakuntalaisia ostoksille ja tutustumaan kaupunkiin.

Paikallisia yrityksiä tuodaan esille myös Kehittyvä Haminan kotisivuilla ja facebookissa. Yhdistyksen järjestämät yleisötapahtumat,  Joulutori, ja Kesätuulella kuivuivat kasaan aluehallintoviranomaisen koronamääräysten seurauksena.

– Ihan lähiaikoina on tarkoitus kokoontua miettimään tämän vuoden Kesätuulella-tapahtuman toteutusta. Ajatuksissa on ollut siirtää ajankohta myöhemmäksi, ja muutenkin konseptia halutaan kehittää.

Sanna Vapalahti haluaa myös oikaista erään liian usein kuullun olettamuksen:

– Se mantra, ettei Haminasta saa mitään, saisi luvan loppua. Täältä löytyy paljon palvelevia erikoisliikkeitä.

Paikallisuutta kannattaa tuoda esille

Maijan Muotipuodin yrittäjä Anna-Maija Autio liputtaa paikallisen palvelun ja verkostoitumisen puolesta. Itäväylän kauppakeskuksessa sijaitsevasta naisten muotiliikkeestä löytyy myös paikallista suunnittelua ja käsityötä.

Suski Mattilan Suskin korut koruvalikoimaa, on muotipuodin lisäksi Parturi-kampaamo Lillarundissa ja Spesia-puodissa Kotkan Pasaatissa. Suskin korut ovat saaneet jalansijaa ja jälleenmyyjiä myös muualle Suomeen.

Maijan Muotipuodin paikallisista tuotteista uusimpana ovat Outi Grönstrandin huovutetut villahatut.

– Asiakas tuli kauppaan päässään pirteä kukkahattu. Häneltä sain tekijän yh­teys­tiedot, kertoo Anna-Maija.

Kukkahattuilu-termi on saanut uuden, positiivisen merkityksen, Anna-Maija Autio (takana) ja Outi Grönstrand esittelevät talven muotipäähinettä.

Pakkaspäivät ovat luoneet kysyntää persoonallisille päähineille, joita Outi Grönstrand tekee nykyisin lähinnä harrastuksen vuoksi.

– Kun käsityöläisten myyn­ti­tapahtumat, Pertunmarkkinat ja Holviston joulu jäivät nyt pois, oli mukavaa saada hattuja tänne myyntiin, Outi toteaa.

Anna-Maija Autio toivoo ihmisten käyvän liikkeissä ihan vaikka tutustumismielessä:

– Käykää kivijalkaliikkeissä, jos toivotte niiden säilyvän! Ei ole kyse pelkästään ostamisesta, vaan lähipalvelusta ja elämyksistä. Niitä ei verkkokaupasta saa!

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide