Haminan talousalueen uutislehti

Rontti-kissa hypähtää uusien lastenkirjojen valioihin

”Ei pitäisi hypätä ennen kuin varmasti muistaa, miten pudotaan”, napauttaa Vikkelä-hiiri keijupölyn voimalla taivaalla räpistelevää kissaa…

Tuukka Sandströmin kirjoittama ja Varpu Erosen kuvittama lastenkirja Rontti-kissan kummallinen kesä kertoo kissanpennun ensimmäisestä kesästä, pois jäi turvallinen pentukoppa ja uusi, jännittävä maailma avartuu silmien eteen.

– Rontti-kissan kummallinen kesä on oikeastaan kasvutarina, joka on verrattavissa lapsen maailmaan, kuvaa Tuukka Sandström.

Rontti tulee taloon ja siihen asetetaan odotuksia. Mutta onko se valmis täyttämään ne juuri siten kuin toivotaan, onkin sitten eri asia, sillä uteliaalla kissanpojalla on taipumusta joutua kummallisiin ja jännittäviin tilanteisiin.

Rontti seikkailut perustuvat satuihin, joita Tuukka keksi iltaisin perheen lapsille Soljalle ja Tuurelle. Improvisoitujen tarinoiden hahmot Ronttia myöten löytyivät lasten omista leluista.

Rontin tarinat kerrottiin jo vuosia sitten. Käsikirjoituksenakin ne ovat olleet pari vuotta. Viime vuonna taiteilijaparilta ilmestyneen lastenlyriikkaa sisältävän Kuutaikurin jälkeen Avain-kustantamo otti romaanimuotoisen Rontti-kissan julkaisuohjelmaansa.

Huimaa mäenlaskua uunituoreen kirjan juhlistamiseksi. Rontti-kissan kummallinen kesä on v. 2020 Haminan kulttuuripalkinnolla palkitun avio- ja työpari Varpu Erosen ja Tuukka Sandströmin toinen yhteinen lastenkirja.

– Olemme iloisia, että saimme kirjaan värikuvituksen, kertoo Varpu.

Aviopari työparina on taannut mutkattoman kirjoittaja-kuvittaja -yhteistyön, kun asioista on voinut keskustella heti.

– Tarinassa on monipolvisuutta, kuvituksen ja kuvajärjestyksen täytyy vastata tarinankulkua.

Molempia tekijöitä huvittaa, että omat lapset löysivät käsikirjoitusvaiheessa epäloogisuuden ensimmäisinä.

– Tuukan tekstissä Rontin ystävinä esiintyi kolme harmaata hiirtä. Kuvituksessa käytin vaihtelevia sävyjä saadakseni niiden välille eroa. Tyttäremme Solja huomasi poikkeavuuden.

Hiiret saivat pitää värinsä. Kuvituksen väriskaala tukee tarinaa: sitä mukaa, kun Rontin elämänpiiri laajenee, rikastuvat myös värit.

Kirja sopii lapsille itsenäisesti mutta myös yhdessä luettavaksi.

Rontti-kirjan kuvituksessa säkenöivät Varpu Erosen kuvat.

– Pidän siitä, että lastenkirja tarjoaa myös aikuisille oivalluksia. Jos teksti on liian ennalta-arvattavaa, tulee ääneenluvustakin helposti monotonista jollotusta, kun oma mielenkiinto ei ole mukana, Tuukka toteaa.

Rontti-kissan tarinassa onkin kätkettynä hykerryttäviä koukkuja varsinkin aikuislukijan löydettäväksi. Kirjan parissa viihtyvät siis monen ikäiset.

Rontti-kissan kummallinen kesä julkaistiin helmikuun lopulla. Kirja ilmestyy myöhemmin myös äänikirjana, lukijana Varpun ja Tuukan toivomuksesta Erja Manto.

Rontin seikkailut eivät lopu tähän, seuraava kirja julkaistaan syksyllä 2022.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli