Haminan talousalueen uutislehti

Turvallisuusala sai huippuluokan puitteet – ensimmäinen ryhmä valmistui perjantaina

Valmiina valmistujaisten kakkukahveille. Vasemmalla Arto Lahtinen ja oikealla Veli-Matti Pasanen.

Ensimmäiset turvallisuusalan perustutkinnon Ekamin Haminan kampuksella suorittaneet opiskelijat valmistuivat viime viikolla.

Turvallisuusalan koulutus alkoi Ekamissa Malmingin kampuksella ammattitutkintona syksyllä 2014 ja nyt valmistunut turvallisuusalan perustutkinto aloitti opintonsa elokuussa 2018 Ekamin Haminan kampuksella.

– Opinnot käsittivät yhteensä 180 osaamispistettä jakaantuen ammatillisiin ja yhteisiin tutkinnon osiin.

Ammatillisiin opintoihin kuuluivat esimerkiksi turvallisuusalan toiminta, pelastustoiminta ja uhkatilanteiden hallinta.

Yhteiset opinnot käsittivät myös esimerkiksi matematiikkaa, englantia ja ruotsia, kertoi lehtori Arto Lahtinen. Hänellä on vahva tuntuma alasta toimittuaan RUK:ssa mm. Sotilaspoliisikomppanian päällikkönä sekä työsuojelu-, laatu-, ja turvallisuuspäällikkönä.

Opinnot alkoivat lehtori Lahtisen johdolla ja vetovastuu vaihtui vuoden 2020 alusta vuoden loppuun asti opettaja Veli-Matti Pasaselle.

Koulutus Haminassa keskitettiin aikaisemmin tekstiilipuolen opiskelijoilla olleeseen G-siipeen, jonne on varustettu täydellinen harjoitussali tatameineen, nyrkkeilysäkkeineen, puntteineen ja turvavarusteineen. Tilaa turvasalissa on kaikkiaan noin 300 m2. Luokkia on käytössä kolme.

– Merkittävä osa tunneista tapahtuukin tatamilla. Heti koulutuksen alkuun on tarjolla itsepuolustusta ja kamppailukoulutusta jatkuen voimankäyttönä. Opiskelijain kuntoa on myös tarkkailtu kuntotesteillä kerran kuukaudessa.

– Turvallisuusalan arjessa törmätään usein tilanteisiin, joissa tarvitaan fyysistä osaamista.

Ekamin turvallisuusalan koulutukseen kuuluvia välineitä esittelevät Kai Simola ja Oona Suni.

Nyt valmistuneella kurssilla aloitti 2,5 vuotta sitten 20 opiskelija. Nyt valmistui kahdeksan ja muutaman viikon aikana valmistuu neljä – viisi opiskelijaa. Kaiken kaikkiaan turva-alalla on tällä hetkellä noin 60 opiskelijaa.

Kai Simola, 20, Askolasta on yksi kahdeksasta valmistuneesta.

– Opiskelin ensin meri­alaa, mutta se ei oikein lähtenyt vetämään. Vaihdettuani turva-alalle tiesin heti, että tämä on minun juttuni. Opintojen fyysisyys saattoi olla jollekin yllätys, mutta minulle se ei ollut koskaan ongelma, sanoi Simola.

Oona Suni, 18, Virolahdelta koki koulutuksen fyysisyyden pelkästään myönteisenä.

– Oma kuntokin on noussut opintojen parissa kohinalla. Turvallisuusala oli ehdottomasti oikea ala minulle, onneksi en päässyt hakemalleni autopuolelle, sanoo Suni

Turva-ala työllistää Hamina-Kotka -alueella hyvin, sillä nyt valmistuneista opiskelijoista töitä on jo viidellä.

Yhteishaku turvallisuusalan koulutukseen on parhaillaan käynnissä. Arto Lahtinen harmittelee sitä, että korona vesitti alan opintojen markkinointisuunnitelmat.

– Meillä oli valmiit suunnitelmat lähteä kouluille esittelemään vielä hieman tuntematonta alamme koulutusta yhdessä opiskelijoidemme kanssa, mutta ne suunnitelmat joutuivat roskakoriin. Se on tietenkin harmi ennenkaikkea omaa tulevaisuuttaan suunnitteleville nuorille, sanoi Lahtinen.

Perjantaina valmistuneet turvallisuusalan perustutkinnon suorittajat: Eurasto Niko, Haikka Roosa, Harjunen Maiju, Lahtinen Sofia, Petroff Kiia, Simola Kai, Suni Oona ja Tolsa Joni.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli