Haminan talousalueen uutislehti

Huhtivaaleista kesävaalit

Koronapandemian aiheuttamat terveysuhat olivat keskeisiä syitä, kun huhtikuulle suunnitellut kuntavaalit päätettiin siirtää kesäkuulle.

Koronapandemian aiheuttamat terveysuhat olivat keskeisiä syitä, kun huhtikuulle suunnitellut kuntavaalit päätettiin siirtää kesäkuulle. Uusi vaalipäivä on sunnuntai 13.6. Kun vaalipäivä siirtyi, samalla reivattiin uudet päivämäärät myös ennakkoäänestykselle.

Terveysviranomaisten mukaan vaalipäivän siirtäminen antaa kansakunnalle kahdeksan viikkoa aikaa rokotuksille, joiden arvioidaan olevan kesäkuussa jo hyvinkin pitkällä.

Myös nyt säädettyjen rajoitustoimien lasketaan vaikuttavan kesäkuun koronatilanteeseen. Kesäkuussa äänestyspaikkojen järjestäminen myös ulkotiloihin olisi mahdollista.

Vaalien onnistuminen on demokratian ydintä ja siihen vaalipäivän siirtämisellä pyritään. Alkuperäisenä päivänä vaalien äänestysaktiivisuus olisi mitä ilmeisimmin jäänyt ennätysmäisen alhaiseksi.

Uusien askelmerkkien mukaan ennakkoäänestykselle annetaankin aikaa yhden viikon sijasta kaksi viikkoa ja siinäkin vedotaan terveysturvallisuuteen. Kun äänestysaika pitenee, pitäisi ruuhkienkin olla paremmin hallittavissa äänestyspaikoilla.

Ehdokaslistojen jättöpäivä oli tiistaina 9.3. mutta listoja puolueet voivat täydentää vielä 4.5. saakka.

Äänestysmahdollisuuden saavat kesäkuussa myös 19.4. – 13.6. täysi-ikäisiksi eli 18-vuotiaiksi varttuvat nuoret.

Vaalipäivän reivaaminen kesäkuulle ei ollut yksimielinen ratkaisu, josta päättivät eduskuntapuolueiden puoluesihteerit. Ratkaisu menee vielä eduskunnan vahvistettavaksi.

Muutaman kuukauden päähän yltävien terveystilanteen ennusteiden laatimisessa on riskinsä. Pandemia on jo osoittanut elastisuutensa ja kykynsä muuntautumiseen, jolloin kolmessakin kuukaudessa tautitilanne voi yllättää.

Vielä vain kukaan ei osaa sanoa, onko yllätys myönteinen vai ei. Vaalien turvallisen toteuttamisen kannalta vaalipäivän siirto on oikea ratkaisu.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus