Haminan talousalueen uutislehti

Joka keli on koiran ilma

Janette Salmisen jackrussellinterrierit Onni ja Sulo toimivat malleina. Sulolla (vas.) on teddyvuorillinen talvitakki kotimaista Pomppa-mallistoa, joka on myös valmistettu Suomessa. Onnilla on suomaisen suunnittelutyön huippua, Hurtta Extreme Warmer, jonka sisäpuolella oleva foliopinta heijastaa koiran kehonlämpöä takaisin.

Pakkaset ja pureva viima on saanut monet koiranomistajat hakemaan lemmikeilleen lämpöä vaatetuksesta. Koirien pakkasensieto vaihtelee, arktiset rodut kestävät kylmää eri tavalla kuin ohutkarvaiset.

Turkinlaadussa on koirayksilöidenkin välillä eroa. Hoikkarakenteiset tai pienet koirat, pennut ja vanhat koirat palelevat herkemmin.

– Tietoisuus on lisääntynyt valtavasti. Lyhytkarvaisille ja karvattomille roduille talvitakkeja ostetaan paljon. Kovilla pakkasilla polkuanturoita suojataan ulkotossuilla tai tassuvahalla, kertoo Janette Salminen haminalaisesta OnniPetistä.

– Harraste- ja käyttökoirien omistajat arvostavat vaatteissa sitä, miten hyvin ne toisaalta pitävät lihakset lämpiminä, toisaalta millaisen liikkumavapauden ne antavat koiralle.

OnniPetissä takkivalikoima näyttää mittavalta, ja mikä parasta: useimmissa merkeissä ainakin suunnittelu on tehty Suomessa, suomalaisiin olosuhteisiin.

Takkeja löytyy eri käyttötarkoituksiin. On manttelimallia ja lahkeellisia, kauluksella ja hupullisia. Vuorimateriaalina voi olla esimerkiksi ohut fleece tai kuohkeampi teddy. Lämpöominaisuuksien puolesta hi-techiä edustaa takki, jonka pehmeä foliovuori heijastaa koiran oman kehonlämmön takaisin.

– Koirienkin vaatteissa värit ja kuosit vaihtuvat. Ei kuitenkaan niin nopealiikkeisesti kuin ihmisten muotivaatteissa. Tietyt perusvärit ovat aina valikoimassa ja mallit on suunniteltu käyttöä ajatellen tarkoituksenmukaisiksi koiran hyvinvointi pääosassa.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli