Haminan talousalueen uutislehti

Naisten turvallisuudesta pitää puhua!

Maaliskuu on naisten historian kuukausi (Yhdysvalloissa), ja sen johdosta on syntynyt keskustelua paljon naiseudesta.

Maaliskuu on naisten historian kuukausi (Yhdysvalloissa), ja sen johdosta on syntynyt keskustelua paljon naiseudesta. Nyt etenkin viime päivinä sosiaalisten medioiden alustoilla on puhuttu siitä, kuinka naiset eivät koe useimmiten oloaan turvalliseksi miesten takia.

Meille naisille on arkipäivää kotiin illalla lähtiessä jakaa kavereille oma sijainti, puhua puhelimessa matkan aikana ja pitää avaimia koko ajan kädessä. Ihan vaan siltä varalta, että mitä jos joku seuraakin tai lähestyy uhkaavin aikein.

”Mutta eivät kaikki miehet uhkaa naisia”. Eivät tietenkään, se on sanomattakin selvää, mutta on hankala tietää, kuka on oikeasti uhka ja kuka vain näyttää pelottavalta. Parempi pelätä siis kaikkia.

Eihän jokainen automatkakaan pääty kolariin, mutta silti on turvallisempaa ja suositeltua matkustaa autossa, jossa on turvatyyny ja turvavyöt.

Tuo koko lausahdus ”eivät kaikki miehet” on ongelmallinen, sillä se vähättelee naisten kokemuksia ja vie keskustelun takaisin miehiin, vaikka keskustelun pointtina olisi puhua siitä, mitä joku nainen on kokenut.

Lausahdus saa myös sanojansa vaikuttamaan siltä, ettei ole valmis tekemään mitään muutoksen eteen, sillä ei usko toisen kokemuksia eikä usko siihen, että ”mukavat miehet” tällaiseen kauheuteen pystyisivät.

Mutta on se kummallista, että naisista todella moni on kokenut epämiellyttäviä ja uhkaavia tilanteita niin kaduilla kuin kotonakin, ja moni pystyy nimeämään tuttaviaankin, jotka ovat kokeneet samaa.

Sen sijaan harva mies pystyy nimeämään lähipiiristään ketään väkivallan käyttäjää, naisten ahdistelijaa. Koska eihän se oma kaveri koskaan tällaista tekisi.

Miehetkin joutuvat kyllä väkivallan uhriksi kaduilla, ja tällöinkin tekijänä on suurimmalla todennäköisyydellä toinen mies.

Naisena on vaikea uskaltaa sanoa kadulla huutelijalle mitään vastaan, koska pelottaa. Ei koskaan tiedä, millainen sekopää toinen voi olla ja kantaako hän vaikka jotain teräasetta mukanaan.

En tiedä yhtään romanssia, joka olisi alkanut siitä, että puistossa yöllä mies olisi huutanut naiselle ”hyvä perse” ja nainen olisi tästä niin kovasti syttynyt, että olisi kosinut miestä samalta seisomalta. Joten miksi huudella, jos on kerta niin viehättävä ja kiltti mies.

Miehet: puuttukaa tilanteisiin, jossa näette naisen olevan uhkaavassa tilanteessa! Esitä vaikka hänen ystäväänsä. Puuttukaa myös, jos kuulette ystävienne puhuvan naisista alentavaan sävyyn! Asiasta vaikeneminen on myös osa ongelmaa.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus