Haminalaiset Lotta (oik.) ja Sari Korhonen ovat Tuulan vakioasiakkaita. – Jääkaappiin eivät nämäkään piirakat kotona ehdi, suussasulavina ne nautitaan välittömästi, sanoi Sari.

Haminalaiset ovat päässeet mukavasti aitojen karjalanpiirakoitten makuun. Siitä on pitänyt huolen vuoden aikana jo neljä kertaa Haminan torille oman tuotantopisteen perustanut Tuula Pulkkinen Enosta Pohjois-Karjalasta.

– Ensimmäisen retkemme Haminaan teimme Tattoon markkinoille kesällä 2010. Tuolloin liikuimme vanhaan bussiin rakentamallamme tuotantolaitoksella. Sopivasti teipattuna bussi herätti tavatonta huomiota kaikkialla, mutta kaiken ytimessä piti olla jo silloin maistuvat karjalanpiirakat, kertoo Tuula.

Matkaleipomo Tuula Pulkkisen myyntipiste Haminan torilla on aina samassa paikassa, torin kulmalla. – Paikastamme emme luovu. Haminalaiset näkevät sopivasti saapumisemme jo torikamerasta, joka on tuon Lipputornin katolla, sanoo Tuula.

Matkaleipomo Tuula Pulkkinen on luopunut bussileipomostaan. Nyt kierretään toritapahtumissa ympäri maata kevyemmällä varustuksella:

– Leivon piirakat kotona Enossa ja reissaamme pakastetut piirakat kyydissä markkinapaikoille. Markkinoilla paistan piirakat ja asiakkaalle ne menevät juuri paistettuina, se on valttimme.

Matkaleipomo Tuula Pulkkisen leipomobussi sai aikanaan valtavaa huomiota missä sitten kulkikin.

– Baijerin TV teki meistä pitkän reportaasin ja bussimme sai julkisuutta myös Saksan lehdissä. Kun Baijerin TV julkaisi juttumme, he kaivoivat esiin myös bussimme alkuperäisen omistajan, sillä bussi oli baijerilaista alkuperää, valistaa Tuulan aviomies Ossi Pulkkinen.

– Bussista saimme verrattoman näkyvyyden ja markkinointituen. Se vetää edelleen, vaikka siirryimme kevyempään kalustoon jo viisi vuotta sitten.

– Hamina on kiistatta suosikkipaikkojamme, sillä täältä ei kotiin ole milloinkaan tarvinnut lähteä paluukuorman kanssa, vaan kaikki piirakat ovat menneet kaupaksi, kiittelee Tuula.

Tuhansien karjalanpiirakoitten leipominen on työlästä ja aikaavievää puuhaa:

– Meillä Pohjois-Karjalassa piirakoitten leipominen osataan joka pirtissä. Kun tarvitsen tuotantoon apukäsiä, niitä on helppo löytää naapurista. Kyllä kätevä nainen vielä 800 – 900 piirakkaa päivässä leipoo, mutta reissuun pitääkin varata tuhansia piirakoita, sanoo Tuula.

Matkaleipuri Tuula Pulkkinen on löytänyt Haminasta tiiviin asiakaskunnan.