Haminan talousalueen uutislehti

Paikallinen historia tutuksi

Haminassa on julkaistu parin viikon aikana kaksi ansiokasta paikallishistorian teosta.

Haminassa on julkaistu parin viikon aikana kaksi ansiokasta paikallishistorian teosta. Veneenveistäjien Summa keskittyy kirjana maailmanmaineeseen yltäneen veneenrakennustaidon korostamiseen.

Kannusjärvi – Kitulan kyläkirja pureutuu pidempään ajanjaksoon, sillä ensimmäiset kyläkirjaan kirjatut historiatiedot ovat kaukaa 1500 – 1600-luvuilta.

Mikä meitä kiinnostaa paikallishistoriassa? Jo kauan sitten on oivallettu, että jollemme tunne menneisyyttä, omaa historiaamme, emme voi ymmärtää nykyaikaakaan. Jos koulujen oppikirjahistoria onkin ollut puisevaa ja nukuttavaakin, paikallishistorialla sitä puutetta ei ole.

Paikallishistoria herättää eloon menneet sukupolvet ja heidän tapansa elää ja työskennellä. Kaikilla aikakausilla on myös omat historiaan nimensä piirtäneet henkilöt, jotka tulevat tutuiksi historian lehtien kautta.

Summa on ollut suomalaisessa veneenrakennuksessa ilmiö, joka on yli 100 vuoden aikana kasvanut veneilijöiden keskuudessa käsitteeksi.

Vaikka summalainen veneenveistäjien tuotanto onkin jo loppunut, summalaista veneenveisto-osaamista arvostetaan yhä kaikkialla ympäri Suomen, missä vain veneily on kunniassaan. Kun venemarkkinoilla ja -näyttelyissä törmää venekaunottareen, usein kyseessä on summalainen tuote.

Jokaisen veistämön taustalla on ollut tekijänsä, joiden osaamista on helppo kunnioittaa. Timo Suomalaisen ja Jorma Rautapään kirjoittama Veneenveistäjien Summa avaa seudun ainutlaatuisen lähihistorian myös ventovieraille.

Kun Veneenveistäjien Summa peilaa suppeahkosti vain yhden ammattikunnan osaamista, kantaa Kannusjärvi – Kitulan kyläkirja kylien historian läpi arjesta juhlaan.

Kyläkirjan anti perustuu pitkälle ainutlaatuiseen kuvamateriaaliin, jonka kylissä vaikuttanut harrastajakuvaaja on jättänyt jälkeensä. Juuri loistokas kuvamateriaali sai myös kirjantekijä Ilmo Suurnäkin tarttumaan massiiviseen urakkaansa, jonka tuloksena syntyi 450-sivuinen teos.

Mikä on elinvoimaisen Kannusjärvi – Kitulan kylän tulevaisuus, kun kyläkouluakin ollaan lopettamassa? Käykö kylille kuin Summan veneveistämötuotannolle?

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus