Haminan talousalueen uutislehti

Kamarimusiikkifestivaali vie tunnelmasta toiseen

Ville Matvejeffin uusi teos jousikvartetolle saa maailman ensi-iltansa Rajanpinnalla-konsertissa.

Kaakon Kamarimusiikin ensi kesän festivaalin ohjelma on julkaistu. Viisipäiväinen festivaali käynnistyy tiistaina 6. heinäkuuta.

Viime kesänä festivaali jouduttiin koronapandemian aiheuttamien rajoitusten takia perumaan. Tulevan kesän suunnittelussa on varauduttu siihen, että rajoituksia on edelleen ja järjestelyissä noudatetaan tarkoin voimassa olevia turvajärjestelyjä.

Festivaali käynnistyy tiistaina lastenkonsertilla Harjun ulkolavalla. Konsertissa kertojana ja solistina on Erik Rousi.

– Koska Virolahden kirkko on remontissa, avajaiskonsertti pidetään tiistai-iltana Marian kirkossa Haminassa, Kaakon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Antti Niemi toteaa.

– Avajaiskonsertissa esiintyvät lähes kaikki Kaakon Kamarimusiikin virtuoottiset taiteilijat, Kaakon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Jukka Merjanen luonnehtii.

– Keskiviikkona iltapäivällä Klamilan kirkossa pidetään Uuno Klamin 120-vuotisjuhlakonsertti, joka oli tarkoitus pitää jo viime vuonna, mutta haluttiin ilman muuta nostaa nyt ohjelmistoon. Konsertin ensimmäisellä puoliajalla kuullaan Klamin tuotantoa ja toisella puoliajalla Toivo Kuulan sävellyksiä, Jukka Merjanen kertoo.

Keskiviikkoiltana Virojen koulukeskuksessa on luvassa The Fabulous Bäckström Brothersin hauska juonellinen musiikkikomedia, jonka musiikillinen maailma liikkuu sujuvasti Richard Wagnerin ja Johnny Cashin tummista sävyistä Broadway-musikaalin tunnelmiin. Rooleissa ovat tenori Petri Bäckström, baritoni Jouni Bäckström ja pianisti Jukka Nykänen.

Torstaina Harjun ulkolavalla kuullaan Franz Schubertin kuuluisa ja helposti lähestyttävä teos Die schöne müllerin. Kauniin myllärin tyttären tarinaa tulkitsevat Erik Rousi, laulu, ja Liisa Malmivaara, piano. Illalla siirrytään Harjun juhlasaliin, jossa esiintyy muun muassa virtuoottinen basisti Maria Grykov.

Kesäyön taika jatkuu vielä Vahtivuorella, jossa Suomen kansallisbaletin tanssijat pääsevät vauhtiin iltakymmeltä ja myös perjantaina iltapäivä käynnistyy Vahtivuorella, jossa kansallisbaletin tanssijat virittäytyvät toisenlaisiin askelkuvioihin. Kansallisbaletin tanssijoita nähtiin festivaaleilla myös kaksi vuotta sitten ja tunnelma oli katossa.

Mestarikurssilaisten konsertti pidetään Klamilan kirkossa perjantaina iltapäivällä ja kello 16 Bunkkerimuseon ulkolavalla käynnistyy Rajanpinnalla-konsertti, jossa muun muassa maailman ensi-iltansa saa Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisen johtajan, Ville Matvejeffin uusi teos jousikvartetolle.

Festivaaleilla esiintyy myös virtuoottinen basisti Maria Krykov.

Antti Niemi sanoo uskovansa, että Ville Matvejeff tulee myös konserttipaikalle.

Perjantai-iltana on vuorossa Miehikkälän kirkon 140-vuotisjuhlakonsertti.

Jukka Merjanen kuvailee lauantaina iltapäivällä, festivaalin viimeisenä päivänä Virojoen koulukeskuksessa järjestettävää Virtuoosit Virojoella -konserttia jousisoittajien musiikin ilotteluksi ja illalla koulukeskuksessa hyvä tunnelma jatkuu tangon taialla. Merjanen uskoo, että tästäkin konsertista kaikki kuulijat lähtevät kotiin hymyssä suin.

Lauantain konserteissa esiintyvät Kaakon Kamarimusiikin taiteilijat.

Festivaalin teemana on tänä vuonna Rajalla.

Suomen kansallisoopperan ja -baletin orkesterijärjestäjä Antti Niemi on kamarimusiikkifestivaalin uusi toiminnanjohtaja.

– Kolmesataa vuotta sitten solmittiin Ruotsin ja Venäjän välille Uudenkaupungin rauha 1721. Suomi on ollut sekä itäisen että läntisen naapurin vallan alla ja festivaalin ohjelmassa teema näkyy slaavilaisen ja skandinaavisen kultturien rinnastamisessa ja yhdistämisessä, Kaakon Kamarimusiikin toiminnanjohtajan pestistä vetäytynyt Siru Ahopelto luonnehtii.

Siru Ahopelto on ollut festivaalin toiminnanjohtajana käynnistämisvaiheista 2013 asti. Samoin kuin festivaalin taiteellinen johtaja, Suomen kansallisoopperan ensimmäinen kapellimestari Jukka Merjanen, joka on myös kamarimusiikkifestivaali-idean isä.

Niemi on ollut kamarimusiikifestivaalin konserttijärjestäjän tehtävissä jo vuodesta 2015. Paikat ja ihmiset ovat tulleet hänelle näinä vuosina erittäin tutuiksi.

Mukanaan Antti Niemi tuo festivaalille rautaista kokemusta. Hän on toiminut vuodesta 2009 lähtien Suomen kansallisoopperan ja -baletin orkesterijärjestäjänä. Lisäksi hänellä on kokemusta maamme johtavien festivaalien moninaisista järjestelytehtävistä.

Festivaalin liput tulevat myyntiin kevään aikana Lippupisteeseen.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös