Haminan talousalueen uutislehti

Korona on täällä edelleen, löysäilyyn ei ole varaa

Kun koronan tartuntaluvut ovat Suomessa hienokseltaan laskussa, Kymenlaakso vetää omilla linjoillaan.

Kun koronan tartuntaluvut ovat Suomessa hienokseltaan laskussa, Kymenlaakso vetää omilla linjoillaan. Täällä tartuntojen määrä on suhteellisesti Uudenmaan tasolla, ajoittain jopa ylikin.

Näin maakuntien erot ovat olleet aina monessa muussakin asiassa: vaatteiden ja hiusten muotitrendit tulevat tänne pienellä viiveellä, miksei siis koronakin!

Viimeisen viikon aikana Kymenlaaksossa on todettu 114 uutta koronavirustartuntaa. Kasvu on ollut nopeaa, sillä edellisten seitsemän päivän aikana määrä oli 62.

Kymenlaakson kahden viikon ilmaantuvuusluku on noussut lähelle sataa, ja se on nyt 94,5. Positiivisten näytteiden osuus kaikista näytteistä on edelleen kasvanut ja on nyt 3,2 prosenttia. Muuntovirusepäilyjä on kahdessa tapauksessa kolmesta.

Lähipäivien tilastot Haminan – Kotkan seudulta näyttävät samaa. Kun torstaina Kotkassa uutisoitiin 19 tartunnasta, Haminassa päästiin kuuteen. Pääsiäispyhinä Kotkan lukema oli 15, Haminan yhdeksän. Lukuihin ei kuulu vielä Maasotakoulun tartuntarypästä, siellä tartuntoja oli 42, joista suurin osa Haminan RUK:ssa.

Tartunnoissa on havaittu selkeä linja: merkittävä osa niistä on nuorilla sekä nuorilla aikuisilla. Tartuntoja on syntynyt illanvietoissa ja kavereitten kimppatapaamisissa. Kun koululaiset ovat etäopiskelussa, jostakin nuori sitten kaivaa ne sosiaaliset yhteytensä.

Kun nuori tuo tartunnan kotiin, vaarassa on koko perhepiiri, isät, äidit, siskot, veljet ja myös isovanhemmat.

Kun tartuntatilanne on vielä hallittavissa, nuorilta on nyt vaadittava vastuullista käyttäytymistä. Koronaa ei todellakaan ole selätetty, vaikka valtakunnalliset tartuntakäyrät ovatkin laskussa.

Koronan rokotustahti on edistynyt piinallisen hitaasti. Nuoret ovat rokotusvuorossa vasta kesällä.

Malttia ja itsehillintää, sitä kaivataan nyt kaikilta. Kun nuori suojaa itsensä tartunnoilta, hän suojaa samalla omat lähimmäisensä. Vastuu koronapandemian taltuttamisesta on meillä kaikilla!

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus