Haminan talousalueen uutislehti

Ruissalon lumikupla odottaa jo ensi talvea

Ensilumen ladun toteutuminen Haminan Ruissaloon on hyvässä vauhdissa. Ruissalon jäähallin kainaloon on tykitetty komea kumpare lunta, joka on nyt säilötty ensi talven tarpeita varten purukerroksen alle.

– Lumimäärästä pitäisi syntyä 1,5 kilometriä latua, toivottavasti ensi joulukuun puoliväliin mennessä, sanoo perustetut Hiihdon Ystävät ry:n puuhamiehiin lukeutuva Jarmo Tammilehto.

Ensilumen ladun saaminen Kotka – Hamina seudulle on ollut hiihdon harrastajien haaveena jo useita vuosia. Seudun kehno lumitilanne viime vuonna sai hiihdon ystävät lyömään seudullisesti voimavarat yhteen.

– Kuntien kanssa käytiin keskustelua hyvässä hengessä ja kaikkien yhteisenä tavoitteena on ollut koko ajan tavoite saada tänne ensilumi jo marras-joulukuun tietämillä, sanoo Hiihdon Ystävien toinen puuhamies, kotkalainen Mika Arola.

Myös Hiihtoliiton kannustava yhteydenotto sai työryhmän aktiiviseksi. Paikaksi valikoitui synergiaetujen vuoksi Ruissalo, kun eri vaihtoehtoja oli kartoitettu laajasti.

Asiat etenivät järjestyksessä nopeasti. Ensimmäiseksi tavoitteeksi otettiin tykkilumen teettäminen ensi talvelle.

Hiihdon Ystävien johtoryhmä Ruissalon lumivuoren äärellä vas. Mikko Rantala. Heikki Vuoksiala, Jarmo Tammilehto, Timo-Jussi Talsi ja Mika Arola.

– Kun paikat ja mahdollisuudet olivat kohdallaan, alkoi kova VeVen hiihtoporukoitten talkoobuumi jylläämään Ruissalossa. Lunta tykitettiin varastoon urakalla. Kalle Palanderin esittämä lumikasan peittämisidea oli liian kallis tässä vaiheessa. Kotka Mills hoiti purut lumikasan viereen ja paikallisin voimin purut levitettiin lumikasan päälle, kertoo Arola.

Hiihdon ystävien peruslähtökohtana oli, ettei hankkeeseen tärvättäisi lainkaan kuntien varoja. Rahoitus päätettiin kaivaa muualta ja siihen haettiin vinkkejä mm. Kehitysyhtiö Cursorilta.

– Jotta avustuksia voi edes hakea, oli perustettava Hiihdon Ystävät ry. Avustuksia voimme hakea nyt esimerkiksi Leader Sepralta ja Elyltä, vastaaviin liikunnallisiin hankkeisiin on rahaa myönnetty muuallekin, sanoo Hiihdon Ystävien puheenjohtaja Timo-Jussi Talsi.

– Kunhan rahoituspuoli saadaan vetämään, ensimmäinen hankintamme voisi olla lumitykki. Purujen alle piilotettu lumi tykitettiin nyt lainavehkeillä.

Kotkan hiihtopiirien muutamat aktiivit ovat kiristelleet hampaitaan siitä, että tykkilumilatua puuhataankin Haminaan

– Tykkilumiladusta on oltu kiinnostuneina Kotkassakin, mutta sieltä on puuttunut hankkeeseen sitoutunut tekijäjoukko. Jos sellainen löytyy, olemme valmiit tykittämään latua myös Laajakosken Honkalaan, sanoo Kotkan liikuntapäällikkö Mikko Rantala.

Merkittävän panoksen ensilumen latuun on tuonut myös Haminan liikuntapaikkavastaava Heikki Vuoksiala.

– Tykittämiselle suunnittelemamme paikka on sopiva. Vesi riittää vaikka kahdelle tykille, vakuuttaa Vuoksiala.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli