Haminan talousalueen uutislehti

Ilkivalta katkaisi kyläkuidun yhteydet

Kyläkuidun kuitulinjat kaivetaan tienvarsille ojien pohjille.

Kannusjärven ja Metsäkylän tietoliikenneyhteydet katkesivat pitkäperjantaina lähes vuorokaudeksi. Katkoksen syyksi on paljastunut ilkivalta.

Tihutyö paljastui, kun tietoliikenneyhteydet Kannusjärven ja Metsäkylän alueella lopettivat toimintansa pitkäperjantain iltana. Syy selvisi korjaustiimin saapuessa paikalle; alueen runkokaapeli oli katkaistu leikkureilla. Asiasta tehtiin rikosilmoitus heti perjantai-iltana 2.4.

– Tietoliikenneverkkoon kohdistuva ilkivalta on onneksi todella harvinaista, mutta täälläkään emme ole siltä täysin turvassa, kuten tämä tapaus nyt osoitti, Kymijoen Kyläkuitu Osuuskunnan toimitusjohtaja Ari Ripatti kertoo.

Yleensä valokuitukaapelit kulkevat suojassa maan alla, mutta tällä kerralla ilkivallan mahdollisti aikaisemman kaapelivaurion korjaus, jonka vuoksi korjattua kaapelikohtaa ei vielä oltu päästy peittämään.

Kyläkuidun kaapelit jäivät näkyviin edellisen remontin jälkeen, jolloin ilkivalta päätti iskeä.

– Maaliskuun alussa alueella urakoinut kaivinkone aiheutti alueella laajan ja hankalan kaapelivaurion, jolloin kaapelireittiä jouduttiin vaurioiden korjaamiseksi avaamaan useasta kohdasta vielä lisää.

– Korjaustöiden viimeistelyt, kuten kaivausten peittäminen ja ympäristön ennallistaminen jouduttiin lumen ja roudan vuoksi jättämään myöhempään ajankohtaan ja valokuitukaapeli jäi osaksi näkyviin. Siihen ilkivallan tekijä sitten iski leikkurinsa, Ari Ripatti selvittää.

Kaiken kaikkiaan pääsiäisen tietoliikennekatkos kesti 21 tuntia. Kymijoen Kyläkuidun toimitusjohtaja on kuitenkin helpottunut, koska tilanteessa oli aineksia pidempiaikaiseenkin häiriöön:

– Juhlapyhänä kaivinkoneen saaminen paikalle heti lauantaiaamuksi klo 8 oli jo melkoinen onnistuminen. Samoin onni onnettomuudessa, ilkivallan tekijän katkaisemassa kaapelissa kulki 48 valokuitua eikä kyseessä ollut sen paksumpi, esimerkiksi 192-kuituinen kaapeli. Toki 48 kuidunkin korjaamisessa menee oma aikansa, mutta korjaus saatiin kaikkinensa valmiiksi ripeästi, selvittää Ripatti.

Kannusjärjellä toimiva puutarha-alan yritys Kodin Kukat Oy on yksi Kannusjärven kyläkuidun suurimpia käyttäjiä.

– Se iski arvaamatta. Työt olivat käynnissä, mutta oli kaivettava esiin vanhoja konsteja, sanoo Kodin Kukkien toimitusjohtaja Juha Toikka.

– Ennen kuituyhteyksiä taistelimme kuten miten mobiiliyhteyksien varassa. Oli viritettävä niitä uudelleen käyttöön, kunnes kuituyhteys saatiin palautettua.

Kyläkuidun asiakkaita tiedotettiin häiriöstä ja korjausaikataulusta tekstiviestein sekä Kymijoen Kyläkuidun verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

– Kun laajakaistayhteys ei toimi, tuntuu jokainen tunti varmasti ennätyspitkältä ja olemme Kyläkuidulla tosi pahoillamme pääsiäisen ajan häiriötilanteesta. Toivottavasti vastaavanlaisia ei enää tulisi, toimitusjohtaja Ari Ripatti toteaa.

Ilkivallan tekijää odottaa mojova lasku heti, kun hänen henkilöllisyytensä selviää.

Kodin Kukkien toimitusjohtaja Juha Toikka oli huojentunut, kun kuitukaapelin vaurio kesti vain 21 tuntia.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide