CupCakes NY:n leipurit vas. Saana Uusiheimala, Sini Toikka, Nenna Sipilä ja Nella Husu. Viides lenkki Wilma Rainio puuttuu kuvasta.

Ekamin Nuori Yrittäjyys -yritys CupCakes NY oli mukana valtakunnallisessa Uskalla yrittää -tapahtuman finaalissa viime viikolla. Yrityksen ovat perustaneet liiketoimintaa ensimmäistä vuotta opiskelevista nuorista Wilma Rainio, Nella Husu, Sini Toikka, Saana Uusiheimala ja Nenna Sipilä.

CupCakes NY aloitti toimintansa syksyllä ja leivonnan harrastajista koostuva tiimi panosti joulun tapahtumiin. Suunnitelmat menivät murskaksi, kun Raatihuoneentorin joulutori ja myös Holviston Joulu peruuntuivat.

– Oli se iso pettymys. Toritapahtumaan varasimme myyntikojun ja tuotepuolikin oli kunnossa, kunnes ilmoitettiin peruuntumisesta. Sukulaisten avulla pääsimme eroon valmiista leivonnaisistamme, kertoo Nenna, joka kantaa päävastuun yrityksen markkinoinnista.

– Syyslukukauden loppuun saakka yrityksemme toimii, mutta kyllä tässä on suossa oltu koronan vuoksi. Toivottavasti pääsemme kesällä virittelemään myyntiä markkinoille, että saisimme edes jonkinlaiset taskurahat tästä.

Maaliskuun alussa NY-yritysten koulutusvastuun ottanut Helinä Liikkanen sanoo, että lähes kaikki liiketoiminnan opiskelijat perustavat ensimmäisenä opiskeluvuotenaan NY-yrityksen.

– Kaikista ei tietenkään tule yrittäjiä, mutta NY-yrityksessä toimiessaan kaikilla on mahdollisuus oppia vastuunkantoa, oma-aloitteisuutta ja itseohjautuvuutta. Sosiaalisten verkostojen luomisen tärkeys korostuu myös yritystoiminnan kautta, sanoo Liikkanen.

– Hienosti ovat Ekamin opiskelijat päässeet semifinaaleiden ja finaalin myötä konkreettisesti kirimään, vaikka poikkeusaikana tämä etänä toimiminen on varmasti ollut haastavaa. Kuitenkin jo muiden koulujen NY-yrittäjien toimintaan tutustuminen sparraa eteenpäin eri tavalla, sanoo tiimipäällikkö Katja Andrejev.

Ekamissa NY-yrityksillä on vuosien perinteet. Keväällä 2019 Ekamin Sit-Malum NY pääsi mukaan myös Euroopan finaaleihin Latviaan.

Tänä keväänä Ekamissa ovat toiminnassa NY-yritykset Ulkoiluttajat, Apua Arjessa ja Piparipojat.