Haminan talousalueen uutislehti

Mikko Rankin työtahti ei hellitä

Mikko Rankin Taiteelliset muistelmat -juhlakirja on myytävänä Suomalaisessa Kirjakaupassa Kotkassa ja Haminassa, Tyrvään kirjakaupassa Sastamalassa sekä verkkokaupassa: www.suomalainen.com ja www.kirjakellari.fi.

Taiteilija Mikko Ranki on julkaissut kuvakirjana taiteelliset muistelmansa. 80 ikävuoden ajalta teokseen sisältyy yli 600 kuvaa.

– Kyllä 80 vuotta ihmisellä on ikä, että jos muistelmia yleensä aikoo rustata, nyt on sen aika. Onneksi oli paljon valokuvia tehdyistä teoksista. Kun katselin näitä kuvia, niin siitä se muistelma-ajatus varmistui, sanoo Ranki.

– Muistelen tässä kirjassa tekemiäni maalauksia ja piirroksia pääasiassa kuvin. Siinä sivussa tulee kerrottua hieman joidenkin teosten taustoista ja muustakin elämäni menosta.

Kirjan aihepiiriin kuuluu vahvasti maisemamaalaus Rankin pitkäaikaisesta kotiseudusta Etelä-Kymenlaaksosta. Rannikko ja meri ovat olleet pääosissa. Muusta Suomesta mukana ovat olleet synnyinseutu Sastamala sekä Koli, Kuusamo ja Lappi.

– Ulkomaisilta matkoilta on myös syntynyt itse tehtyjä maalausmatkamuistoja. Muotokuvia ja henkilöpiirroksia kirjassa on noin 100 kappaletta.

Kirjahanketta ovat avustaneet Kotkan kaupunki ja Kymin Oy:n 100 vuotissäätiö.

– Maalausharrastus on antanut runsaasti sisältöä elämääni ja tuonut uusia ystäviä ja tuttavuuksia. Se on vienyt luontoon, erityisesti erämaihin ja merelle. Mainonnan ja graafisen suunnittelun eli leipätyön ohella kuvataide on ollut ahkerasti toteutettu intohimoinen harrastus ja vastapaino joskus jopa stressaavalle työlle. Se on käynyt jopa kuntoliikunnasta, arvioi Ranki.

Työ on vienyt miestä ja perhettä Vammalasta Lahden ja Haminan kautta Kotkaan. Jo poikavuosina 1950-luvulla alkanut maalausharrastus alkoi voimakkaammin olla kuvioissa Haminassa 1970-luvulla.

– Tämän kuvateoksen ajatuksena on olla ikään kuin retrospektiivinen näyttely. Kirjana se on kuitenkin pysyvämpi kuin muutaman viikon näyttely. Tarkoitus on ollut tallentaa taiteellista tekemistäni vuosikymmenten varrelta.

Taiteilija Rankin maalaama rakennusneuvos Juha Klamin muotokuva on mukana Rankin 23.9. Kotkan kirjastossa avattavassa juhlanäyttelyssä.

Rakennus-neuvoksen muotokuva julki

Kirjan julkistamisen ohella on paljastettu myös Mikko Rankin muotokuvamaalaus rakennusneuvos Juha Klamista. Ranki on tehnyt Klamin johtamalle Oy Rakennuspartiolle vuosikymmenten aikana paljon mainonnan ja graafisen suunnittelun töitä, sekä muutamia taideprojektejakin.

– Sain myös tehtäväkseni ikuistaa maalaukseen Rakennuspartion historiallisesta tapahtumasta, jossa Juhan isä Veli O. Klami ja isoisä Ewald Klami työstävät tulevan toimistorakennuksen kulmakiveä vuonna 1944. Juhan kanssa olemme ystävystyneet muissakin kuin työasioissa, kertoo taiteilija Ranki.

Mikko Ranki ehdotti Klamille vuosia sitten, että nyt olisi varmaan paikallaan tehdä hänestäkin muotokuva.

– Maalaus on ollut valmiina jo muutaman vuoden, mutta sopivaa paljastustilaisuutta ei oikein ole sattunut. Päätimme yhdistää kirjani ja muotokuvan julkistamisen, kun Juhan 75-vuotissyntymäpäiväkin oli helmikuussa ja minun 80-vuotispäivä maaliskuussa, kertoo Ranki.

Juha Klamin muotokuva tulee yleisön nähtäväksi Mikko Rankin 80-vuotisnäyttelyyn, joka on esillä Kotkan kirjaston näyttelytilassa 23.9.-24.10.2021.

– Juha Klami on muotokuvansa ansainnut. Hän on johtanut Rakennuspartiota hyvin tuloksekkaasti vuosia. Oy Rakennuspartio on palkittu monin arvostetuin palkinnoin ja Juha on henkilökohtaisesti ja yrityksensä kautta ollut tukemassa erityisesti rakennusalan koulutusta. Rakennusneuvoksen arvonimen Juha Klami sai vuonna 2010.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Veikonkone 19.4.- 23.4. klo 18
Previous slide
Next slide