Vuonna 1992 Rauli Virtanen ikuisti bolivialaisen festivaalin tunnelmia.

Toimittaja ja tietokirjailija Rauli Virtanen tunnetaan lukuisista reportaaseistaan, joita hän on tehnyt TV:lle eri puolilta palloamme. Virtanen on myös kokenut ja taitava valokuvaaja. Kesällä hän tuo valokuviensa juhlanäyttelyn Haminaan. Näyttelyn otsikko on Ihminen, Rauli Virtanen 50 vuotta maailmalla.

4. kesäkuuta avattava näyttely on osa Haminan kukkivaa kulttuurikesää.

Uransa alkuvaiheissa 72-vuotias Virtanen oli paikalla Afganistanissa Neuvostoliiton kerätessä sotakalustoaan pois maasta. Seuraavan matkansa hän tekee jälleen Afganistaniin USA:n sotilaiden lähtiessä maasta.

Sotakirjeenvaihtajana Virtanen tunnetaan kenties laajimmin, mutta pitkälle uralle sopii runsaasti luontokertomuksia Etelä-Amerikasta mutta myös Aasiasta.

– Olen myös tavannut lukuisia merkkihenkilöitä, vaikken toimittajana heitä ole isommin jahdannutkaan. Esimerkiksi Nelson Mandela teki minuun syvän vaikutuksen päästessäni parin päivän ajan seuraamaan hänen nousuaan maansa presidentiksi.

– Urheilijoista ovat persoonina mieleen jääneet mm. Muhammad Ali ja Pele.

Muhammad Ali ja Rauli Virtanen leppoisan haastattelun lomassa.

50 vuotta sitten Virtanen haisteli kosteaa Amazonin ilmaa muutaman viikon ajan matkatessaan jokilautalla Brasilian pohjoisosassa sijaitsevaan Belemin kaupunkiin. Rakkaus maanosaan syttyi jo ensi tapaamisella, kun 1969 Virtanen matkusti Suomen Höyrylaiva Oy:n rahtilaivalla Suomesta Rio de Janeiroon. Alkoi ura Etelä-Suomen Sanomien ulkomaankirjeenvaihtajana.

Rauli Virtanen sanoo, että nyt on aika peilata elettyä elämää kuvien kautta.

– Koronan vietyä merkittävän osan töistäni olen päässyt avaamaan laajan kuva-arkistoni. En pidä itseäni huippukuvaajana mutta kameroineni olen ollut monissa paikoissa, joissa kukaan muu ei ole ollut.

Valtaosan näyttelyn kuvista Virtanen on ottanut kehitysmaista.

– Alkuperäiskansojen kohtalo on aina ollut lähellä sydäntäni. Kuvillani pyrin peilaamaan  satojen kohtaamieni ihmisten ja kansojen elämää.

Sotakirjeenvaihtajana Virtanen teki ensimmäisen työmatkansa 1972 Vietnamiin.

– Kuvat kertovat usein enemmän kuin sanat. Vietnamin sota kääntyi amerikkalaisille rasitteeksi juuri kaunistelemattomien kuvien ansiosta. Me muistamme yhä kuvat My Lain verilöylystä 1968.

Näyttely Ihminen, Rauli Virtanen 50 vuotta maailmalla avataan Hamina Bastionin holveissa 4.6. Näyttely on avoinna arkisin klo 10–18 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–16.

Näyttelyn Rauli Virtasen valokuvista yleisölle tarjoaa Haminan kaupunki.