Haminan talousalueen uutislehti

Mopomiitit kaipaavat vastuuta ja valvontaa

Viime lauantaina Haminassa sattuneessa kahden motoristin yhteentörmäyksessä ei tullut kuolonuhreja, mutta läheltä käytti.

Viime lauantaina Haminassa sattuneessa kahden motoristin yhteentörmäyksessä ei tullut kuolonuhreja, mutta läheltä käytti. Kaksi nuorta motoristia on henkitoreissaan sairaalassa, mutta viisastuivatko onnettomuudesta muut nuoret?

Mopomiiteissä nuoret esittelevät toisilleen usein virittämiään laitteita, joista osa on laillisia, osa laittomia. On päivänselvää, että mopomiiteissä istutaan aina myös satulaan.

Mopomiitit ovat lainvalvojien ulottumattomissa, sillä porukat sopivat järjestelyistä some-viestinnällä.

Valitettavasti vastuujärjestäjää huudellaan useimmiten turhaan, eikä kukaan pidä yllä järjestystäkään. Vastuuta kantavat motoristit omasta puolestaan yksi kerrallaan eikä kaikille käsite vastuu ole sisäistynyt samalla tavalla. Kun porukasta puuttuu auktoriteettihenkilö, meno voi mennä kirjavaksi.

Näin kävi myös Neuvottomassa. Suoralla tienpätkällä, joka oli avoin julkiselle liikenteelle, ajeltiin vauhdikkaastikin. Sekaan sopi myös ns. keulijoita, jotka kiihdyttivät laitteensa vauhtiin ja sitten mentiin etupyörä ilmassa. Tämä oli tilanne myös kolarissa.

Keuliminen moottoripyörällä yleisellä tiellä on yksiselitteisesti kiellettyä. Jokainen motoristi sen tietää, mutta Haminassa nuo lainrikkojat ovat lain kouralta käytännössä suojassa, sillä poliisipartio käy paikkakunnalla todella harvoin, ehkä kerran – pari päivässä.

Motoristien parissa vuosia ohjaajana touhunnut ammattilainen harmittelee Haminan kaupungin suhdetta motoristinuoriin. Lelussa on vanha moottoriurheilualue, mutta se kaipaisi kiireesti kunnostusta.

Monttucrossia ajetaan, mutta vanha kartingrata on aikansa elänyt. Ilman radan päällystämistä ajamista siellä ei suositella. Kunnostuksella Lelu olisi mahdollista saada takaisin entiseen loistoonsa ja harrastajakunta moninkertaiseksi.

Valistus ja vastuuntuntoon ohjaaminen on perheillä. Jos harrastajat saadaan pois julkisilta teiltä ohjattuihin olosuhteisiin, vaaramomentit vähenisivät joka tapauksessa.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus