Haminan talousalueen uutislehti

Kulttuurista hyvinvointia Haminaan!

Kulttuurialoja ehdokaskaartissa edustavat Jalle Niemelä (vas.) ja Jari Puheloinen.

Haminan kuntavaalien ehdokaskaartissa on kaksi vahvasti kulttuurialan jo työnsä puolesta sisäistävää ehdokasta. Kymen Konservatorion tiimipäällikkö Jari Puheloinen on tarjolla sitoutumattomana Kokoomuksen listalla, kulttuurituottaja-yrittäjä Jalle Niemelä Liike Nytin joukoissa.

Niemelä tunnustaa olevansa politiikassa untuvikko.

– Uskon yhteistyöhön yli rajojen – kaikkien rajojen, kaikissa asioissa, mutta taloudenpidossa pitää tolkun olla mukana, sanoo Niemelä, jonka pelikenttänä on hänen pari vuotta sitten perustamansa Radio Kaakko.

Niemelä on marinoitu tuottajana ja ohjaajana monissa näytelmä- ja konserttiprojekteissa. Haminalaiset muistavat hänet kesäteatterin lisäksi myös mittavasta Taivaanraapijat-musikaalista.

– Hamina on hieno pikkukaupunki, jolla on kaikki mahdollisuudet olla tulevaisuudessa houkutteleva kohde olla, elää ja yrittää. Saadaksemme Haminaan mielenkiintoisia yrityksiä ja sitä kautta mielenkiintoisia ihmisiä ja kanssakaupunkilaisia, on täällä oltava hyvä olla.

– Hyvän olon perustana voi olla laaja kulttuuritarjonta.

Jari Puheloinen vastaa Kymen Konservatoriossa tiimipäällikkönä nuorten kouluttamisesta soittajista muusikoiksi. Pätevyyttä miehellä on niin klassisen kuin pop/jazzpuolen kouluttajaksi ja Haminassa hänet muistetaan eniten Talvisoitannot -tapahtuman sovittajana ja kapellimestarina.

– Kun vastuuta tulee kuntapuolen asioihin, perehdyn asioihin perusteellisesti. Kulttuuri tuottaa henkistä hyvinvointia kaikille, se on ominta alaani, luovat alat voivat olla myös taloudellisesti kannattavia ja vahvistavat muiden alojen kilpailukykyä, sanoo Puheloinen.

– Talvisoitantojen vahva menestys on perustunut riskinottoonkin. Kun pääesiintyjä on kansallisen tai peräti kansainvälisen luokan tähti, se saa yleisön liikkeelle. Se luo mahdollisuuksia myös paikallisille kyvyille päästä esiin.

Jalle Niemelä pelkää, että valtiovallan nuiva suhtautuminen tapahtumatuotantoon leviää myös kuntapuolelle.

– Jos Haminassa ei ole tapahtumia, eihän täällä ole mitään. Kulttuuri on iso osa meidän kaikkien viihtyvyyttä. Tarvitsemme monimuotoista kulttuuria, joka osaltaan luo veto- ja pitovoimaa koko kaupungille.

– Vaikka Kotkaan on tulossa tapahtumakeskus, se ei poista meiltä tarvetta myös omasta 500 – 1000 katsojan areenasta. Sali voisi olla hybridimalli auditorioineen, joka tarjoaa palveluja esimerkiksi tykypäivien pitämiseen, arvioi Niemelä vetäisten esiin esimerkkinä Haminan entisen sotilaskodin kiinteistön: on tilaa ja väljyyttä, auditorio ja iso keittiö.

Etätöiden lisääntyminen voi olla Haminalle myös mahdollisuus, arvioi Jari Puheloinen:

– Muutettuamme yli 20 vuotta sitten Haminaan kaupunki on osoittautunut turvalliseksi kasvuympäristöksi lapselle. Etätyömahdollisuutta hyödyntäen Haminaa voi tarjota tulijoille, mutta silloin palveluitten on oltava kunnossa. 20 vuotta sitten monet asiat olivat nykyistä paremmin, pelkkä idyllinen, merellinen ympäristö ei riitä.

Hamina Bastion antaa Haminalle mahdollisuuksia, mutta kehitettävää riittää.

– Bastionin infra on päivityksen tarpeessa. Siihen kannattaa satsata ja se helpottaa suurten tilaisuuksien järjestämistä, arvioi Niemelä.

– Kaupunki voisi olla mukana tapahtumissa myös lippuriskillä. Jos väkeä ei tule, tasataan tappiot, jos tulee, tasataan voitot, heittää Puheloinen.

– Jos kaupunki haluaa olla mukana lippuriskillä, se sopimuspuoli on osattava ja kenttä on tunnettava, jatkaa Niemelä.

Jalle Niemelä näkee, että Haminan tulevaisuuden kärkihanke löytyy sotepuolelta:

– Sinne on saatava uutta ideaa, joka saa väen toimimaan uusin ideoin.

Jari Puheloinen panostaisi veto- ja pitovoiman lisäämiseen:

– Nuorisotyöllisyyden edistäminen on osa pitovoimaa, vireä ja elinvoimainen kaupunki lisää vetovoimaa.

Jalle Niemelä

Liike Nyt

Pääkaupunkiseudulta paluumuuttanut 60-vuotias haminalainen, koulutus kulttuurituottaja amk. Teatteriohjaaja sekä tapahtuma- ja kulttuurialan yrittäjä. Paikallisradio Radio Kaakon omistaja, sitä ennen erilaisissa tehtävissä kaupallisessa radiossa.

Miksi Liike Nyt?

– 2020-luku tarvitsee uuden läpinäkyvän ja keskustelevan suunnan yhteisten asioiden hoidossa ja sitä Liike Nyt mielestäni parhaiten edustaa.

Jari Puheloinen

Kokoomus

61-vuotias Kotkan konservatorion tiimipäällikkö, haminalainen vuodesta 1999. Mittava  työkokemus ammattimuusikkona monipuolisissa työtehtävissä kapellimestarina ja musiikin sovittajana eri teattereissa sekä lukuisissa viihdekonserteissa.

Miksi Kokoomus?

– Kokoomuksesta minut haluttiin vaaleihin kulttuurialan ehdokkaaksi.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide

Lue myös