50 vuotta sitten Jukolan Viestin sanoman pääsi lukemaan voittajajoukkueen ankkuri Rolf Koskinen vierellään kisaemäntä Marjatta Kajosmaa.

Vehkalahden Veikot järjesti Jukolan Viestin tasan 50 vuotta sitten Turkian maastoissa. Tapahtumaa muistellaan lauantaina 29.5. nostalgiamielessä omatoimirasteilla, joihin on tulostettu nippu 50 vuotta vanhoja kilpailukarttoja.

Viikonloppuna Turkian Jukolaa muistellaan osana Vehkalahden Veikkojen juhlavuotta, kun seura täyttää 110 vuotta.

– Koronan rajoitusten puitteissa emme voi järjestää yleisötapahtumaa, mutta Letkonkaalla alkaa karttojen jako klo 10, sanoo VeVen puheenjohtaja Juha Harju.

VeVen ensimmäisessä Jukolassa oli 329 joukkuetta. Seura järjesti toisen Jukolansa 1992 ja kolmannen 2011.

– Omatoimirastien rastiliput ovat paikoillaan viikon ajan eli 50 vuotta vanhan kartan lumoihin pääsee tutustuman 6.6. saakka. Tapahtumaa varten monistetaan Jukolan Viestin 1971 osuuksista kaksi, 5:s ja ankkuriosuus.

Lauantain tapahtumaan tuleville on varattu autojen parkkipaikat Turkian lavan pihamaamaalta.

Vehkalahden Veikkojen 100-vuotishistoriassa kuvaillaan Jukolan Viestin työllistäneen laajasti seuraväkeä. Kilpailun johtajana toimi Olli Vitikainen ja ratamestarina Viljo Leskinen. Järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toimi kunnanjohtaja Matti Vähänäkki

Kartat olivat Paavo Huopaisen urakoimia. Huopainen olikin sitten vuosikausia VeVen johtava kartantekijä.

Pääsihteeri Matti Tapani piti parin vuoden ajan kirjaa viestiin uhratuista talkootyötunneista, joita lopulta kirjattiin 12 940.

Järjestelytoimikuntaan kuului joukko merkittävän seuratyön VeVessä tehneitä: Matti Tapani, Ilmari Hänninen, Sulo Koskiaho, Kauko  Suurnäkki, Veikko Ravi ja Seppo Porkka. Naisten edustajana toimikunnassa olivat Tyyne Leskinen ja kisaemäntä Marjatta Kajosmaa.

Viestin Turkialla voitti IK Örnen, Suomen ensimmäinen suunnistuksen erikoisseura. Kakkoseksi tuli Asikkalan Raikas ja kolmanneksi Helsingin Suunnistajat.

Venlat eli naiset eivät tuolloin vielä viestiä juosseet. Venlojen juoksun kärkiparina olivat kansainväliset huippunimemme Sinikka Kukkonen ja Liisa Liukkonen, joka avioiduttuaan nousi maailmanmaineeseen Liisa Veijalaisena.

Jukolan Viestiä seurasi Turkian maastoissa jopa 15 000 katsojaa.