Esa Siimeksen verstaalla on valtava määrä kaksipyöräisten laitteiden varaosia. Etualalla vasemmalla DKW-moottoripyörä mallia -38.

Haminalaiset yrittäjät pyrkivät vahvana rintamana kaupunginvaltuustoon. Yrittäjäehdokkaita puolueiden listoilla on yhteensä 25, valinnanvaraa siis riittää. Nykyisessä valtuustossa yrittäjiä on seitsemän.

Yrittäjien merkitys tiedostetaan Haminassakin työllistäjinä sekä veron- ja arvonlisäveron maksajina. Korona on iskenyt lujasti kaikkialle, myös yrityksiin ja alasta riippuen vahingot ovat olleet suurempia tai pienempiä.

Kuntohoitaja/hieroja Tuija Vuoksiala (kok) pyrkii valtuustoon toiselle kaudelleen. Yrittäjänä hän on jo rutinoitunut konkari, sillä yrittäjätaipaleensa alkoi jo 1987.

– Myös vanhempani olivat yrittäjiä, ehkäpä sekin kannusti minua yrittäjyyteen. Olen kuitenkin ehtinyt työskennellä jonkin aikaa myös julkisella puolella, sanoo Vuoksiala.

– Useamman vuoden tauko töihin tuli panostettuani ampumahiihtoon. Viimeiset MM-kilpailuni kävin 1995, mutta SM-kisoissa olin mukana vielä 2008. MM-kisojen mitaleista ensimmäinen tuli 10 km:n kisassa Lahdessa 1987, toinen Suomen viestijoukkueen avaajana Oslossa 1990. kertoo kahden MM-pronssin kuntohoitaja/hieroja.

Pitkä ura on myös Esa Siimeksellä (ps). Miehen yritys Pyöränikkarit on erikoistunut mopojen ja moottoripyörien huoltoon ja korjaukseen.

– Erkoisosaamistani taitavat olla vanhat pelit. Erityisesti 1960–1970-luvun mopoihin minulla on kattava varaosatarjonta, kertoo Siimes, joka parhaillaan virittelee katsastuskuntoon Saksan sotajoukoilta Lappiin jäänyttä DKW-moottoripyörää mallia 1938.

– Ajokuntoon laite on tarkoitus saada kesäksi.

Siimes tunnetaan parhaiten harrastuspuolen Kopikkomäki Racingistä:

– Tuo toiminta on kerhomaista. Nuoret tulevat tänne kysymään neuvoja laitteittensa korjaamiseen ja minulta neuvoja saa, kertoo Siimes.

Ville Virtasella (sd) on takanaan jo reilu 16 vuoden putki Haminan kaupunginvaltuutettuna. Nyt hän yrittää paluuta vallan kahvaan jätettyään 2017 vaalit kokonaan väliin.

– Yrittäjä arvioi kaupungin tekemiä hankintapäätöksiä omasta vinkkelistään. Hankintojen keskittäminen omaan kaupunkiin on mahdollista, mutta silloin on tunnettava hankintalain niksit, sanoo Virtanen.

Ville Virtanen on rakentaja, joka vetää yritystään Rakennusliike Viratek Oy.

– Toimialueemme on pääasiassa eteläinen Kymenlaakso, mutta keikkaluontoisesti käymme myös kauempana.

Tuija Vuoksiala levitti vaalien ilosanomaa lauantaina Haminan torilla.

25 yrittäjä-ehdokasta

Kuntavaalien yrittäjäehdokkaita Haminassa löytyy kaikista puolueista. Listoilla on 25 ehdokasta, jotka ovat ilmoittaneet ammateikseen yrittäjyyden.

Suhteellisesti eniten yrittäjiä löytyy Kokoomuksen listoilta. Kuudella yrittäjäehdokkaalla Kokoomus kiilaa kärkeen:

Arto Lahtinen

Marko Seppälä

Jussi Urpola

Sanna Vapalahti

Mervi Visuri

Tuija Vuoksiala

Kuuteen yrittäjään yltää myös Perussuomalaiset:

Jani Jaakkola

Taneli Jääskeläinen

Harri Kerkelä

Atte Lammi

Kauko Moilanen

Esa Siimes

Vihreitten ehdokasjoukossa ainoa yrittäjä on Elisabeth Unger.

Liike Nytin listoilta löytyy viisi yrittäjää:

Satu Lampikari-Olli

Jalle Niemelä

Tero Pasi

Anssi Räsänen

Anne Takanen

Sosialidemokraateista ovat yrittäjän statuksella:

Markku Porkka

Ville Virtanen.

Keskustan ehdokaslistalta löytyy myös yrittäjiksi kirjautuneita:

Milja Ahola

Nuppu Forsman

Manne Kauta

Ismo Kiuru

Heikki Posti-Ahokas

Suomen Kommunistisen puolueen ainoa ehdokas Pertti Ikonen on myös yrittäjä.

Ville Virtanen uskoo tuovansa kokemuksellaan näkemystä Haminan kaupunginvaltuustoon myös yrittäjän vinkkelistä.