Haminan talousalueen uutislehti

Lähiruuan kysyntä kovassa kasvussa

Tuotteiden myyntipiste Haminassa. (Kuva: Pasi Hinkkuri)

Lähiruuan myynti- ja jakelumalli Rekossa kuluttajat voivat tilata lähiruokaa suoraan tuottajilta ilman välikäsiä. Tilaukset ja toimitukset sovitaan suljetuissa Facebook-ryhmissä.

Ensimmäiset Reko-renkaat rantautuivat Suomeen 2013. Kymenlaakson Reko perustettiin syyskuussa 2015. Silloin Kymenlaaksossa jakelupisteitä oli vain Haminassa ja Kouvolassa. Nyt jakelupisteitä on kaikkiaan seitsemän.

– Alkuajoista rinki on kasvanut huomattavasti. Tuottajia on tällä hetkellä 38 ja asiakkaiden määrä on jo yli 7500, Kotileipomo Kipakan yrittäjä Kirsi Tanska kertoo.

– Jos lasketaan kaikkien jakelupisteiden sekä kaikkien tuottajien tarjonta yhteen, on Kymenlaakson Rekossa kaiken kaikkiaan tarjolla karkeasti laskettuna yli 600 eri tuotetta noin 20 eri tuotekategoriassa, Tanska konkretisoi.

– Lähiruoka tuntuu kiinnostavan. Erään asiakkaan päivitys pari viikkoa sitten Facebookin Puskaradiossa on poikinut jo lähes 500 uutta asiakasta, Tanska hehkuttaa.

Rinkiä pyöritetään täysin vapaaehtoisin voimin. Kirsi Tanska on yksi suljetun ryhmän tuottajista ja vapaaehtoisista ylläpitäjistä ja ohjeistaa, että ryhmään pääsee, kun laittaa Facebookissa jäsenpyynnön.

Liisa Mattilan luomutuotteille riittää kysyntää. (Kuva: Liisa Mattilan arkisto)

– Tuottajat laittavat tiedot myytävistä tuotteista ja niiden hinnoista verkkoon noin viikkoa ennen jakelupäivää, joita on kahden viikon välein.

Jakelupäivät ajoittuvat aina parillisille viikoille. Haminassa, Kotkassa ja Pyhtäällä jakelupäivät ovat aina keskiviikkoisin ja Pohjois-Kymenlaaksossa tiistaisin.

Haminassa jakelu on Kaivokadun ja Rautatienkadun kulmassa olevalla parkkipaikalla kello 18.30-19.

Kotkan jakelupiste on Citymarketin parkkipaikalla, Pyhtään piste Kennel-Rehun tehtaanmyymälän takapihalla ja Kuusankoskella vanhalla kauppatorilla. Kouvolan pisteet ovat Iskun parkkipaikalla, yhteiskoulun pihalla ja Myllykosken seuratalolla.

Kirsi Tanska korostaa, että lähiruokarengas on tarkoitettu ihmisille, jotka haluavat ostaa lähellä vastuullisesti tuotettua ruokaa suoraan tuottajilta. Hän myös myy omia tuotteitaan Karhulan ja Haminan torilla.

Reko-ringistä saa tuoreita tuotteita. (Kuva: Tiina Eijamo)

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli