Reimarin erikoisnumero on ilmestynyt 30.12.2024 poikkeuksellisesti vain verkossa. Jakelupäivien osuttua arkipyhään paperilehden jakelua ei ollut saatavilla. Käy lukemassa erikoisnumero, mukana lukijoiden vuoden 2024 kohokohtia!

On valintojen aika

Meille äänestäjille demokratia on tehty helpoksi. On vain etsittävä ehdokas, jonka arvioimme ajavan parhaiten kunnanvaltuustossa niitä asioita, jotka ovat meille itse kullekin tärkeitä.

Meille äänestäjille demokratia on tehty helpoksi. On vain etsittävä ehdokas, jonka arvioimme ajavan parhaiten kunnanvaltuustossa niitä asioita, jotka ovat meille itse kullekin tärkeitä. Numero vaalilippuun ja se oli siinä.

Toista se on niillä, jotka tulevat valituksi. Kun kaikkea ei voi saada, valtuutetut ovat läpi vaalikauden valintojen äärellä. Heidän on myös osattava tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen, sillä muutamia kymmeniä pieniä maalaiskuntia lukuun ottamatta millään puolueella ei ole valtuustossa yksin enemmistöä.

Yhä useammat asiat ja päätökset ovat myös vaikutukseltaan ylikunnallisia. Se tarkoittaa sitä, että kunnanvaltuutettujen tulee nähdä myös, mikä on seudullisesti parasta. Haminan ja Kotkan seutu ei ole näissä asioissa poikkeus.

Kuntapolitiikka on perspektiivivalintojen todellinen koetinkivi. On osattava yhdistää oman kylän asiat, kunnan yleiseen kantokykyyn ja kehitystavoitteisiin sekä arvioida, missä asioissa mukaan pohdintaan on otettava myös seudulliset, jopa maakunnalliset, näkökohdat.

Keskustelu kyläkouluista on hyvä esimerkki asiasta, jossa päättäjiltä edellytetään näkemyksellisyyttä sekä perspektiivin tajua. Kouluhan ei ole vain rakennus.

Se on kokonaisuus, johon kuuluvat niin oppilaat, opettajat kuin asianmukaiset opetusmateriaalit ja -välineetkin sekä sitten se fyysinen ympäristö, jossa opetus tapahtuu, eli se, jota usein kutsumme ”kouluksi”.

Kyläkoulun lakkauttaminen on aina tunnekysymys. Koulun joutuminen lakkautusuhan alle liittyy usein oppilasmäärään ja -ennusteisiin, käytettävissä oleviin opettajaresursseihin ja tietenkin kunnan taloustilanteeseen. Nämä kaikki ovat realiteetteja, joilta ei voi silmiä ummistaa.

Juuri tässä kohdin päättäjiltä vaaditaan kykyä nähdä asia laajemmasta perspektiivistä. On osattava arvioida, mikä on paras tapa huolehtia siitä, että lapsille on tarjolla turvallinen oppimisympäristö, joka takaa hänelle tasa-arvoisen mahdollisuuden kasvaa tulevaan elämään.

Itse kyläkoululla on tällöin sittenkin vain välinearvoa – ei suoranaista itseisarvoa.

Toinen perspektiiviasia, jonka koen erityisesti liittyvän Haminaan, on seutuyhteistyö. Haminan ja Kotkan seudulla kuntien välisen yhteistyön merkitys on kovasti lisääntynyt viimeisten vuosikymmenien aikana.

Toimiva seutuyhteistyö onkin kaakon kulman yritysten, kuntalaisten ja kuntien kannalta maakunta-ajatteluakin tärkeämpi asia. Se palvelee suuria infrahankkeita, seudullisten vetovoimatekijöiden vahvistamista yritysten ja elinkeinoelämän suuntaan, matkailua ja monia muita vastaavia asioita.

Kuntien välinen yhteistyö ei ole eteläisessä Kymenlaaksossa huonossa jamassa. Olen kuitenkin varma, että sillä alueella on vielä paljon mahdollisuuksia käyttämättä. Eteläisen Kymenlaakson kunnat ja kaupungit ovat samassa veneessä.

Oma tuhto on tietenkin aina hoidettava hyvin, mutta sillä, että jokainen soutaa samaan tahtiin on iso merkitys. Puhumattakaan siitä, että joku airon varressa oleva ryhtyisi huopaamaan kesken kaiken.

Demokratia on meille äänestäjille tehty helpoksi. Siksi kaikki syyt jättää äänestämättä ovatkin mielestäni tekosyitä. Jokainen ääni on tärkeä.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus